Acasă Actualitate Spitalul de Copii Louis Țurcanu Timișoara investește 35 de milioane de lei...

Spitalul de Copii Louis Țurcanu Timișoara investește 35 de milioane de lei în lupta cu infecțiile nosocomiale

DISTRIBUIȚI

Spitalul de Copii Louis Țurcanu Timișoara a lansat proiectul dezvoltare a infrastructurii în vederea reducerii riscului de infecții nosocomiale, miercuri 21 mai.

Doctorul Ovidiu Adam, managerul unității medicale, a spus că obiectivul proiectului constă în dezvoltarea infrastructurii spitalului, dotarea cu echipamente și materiale destinate reducerile riscului de infecții asociate asistenței medicale numite și infecții nosocomiale la standardele actuale de calitate și în acord cu cele mai bune practici internaționale, în vederea oferirii de servicii de îngrijire medicală de calitate Integrată.

“E un proiect de care suntem mândri. A fost o luptă titanică a echipei de implementare. Unul dintre obiective  este finalizarea acestui proiect și să aducem cât mai mulți bani pentru Spitalul de Copii, fiindcă ai noștri copii merită tot ce e mai bun”, a spus Ovidiu Adam.

Prof.univ.dr. Mihai Gafencu, directorul medical, a explicat că unul dintre obiectivele proiectului este modernizarea blocului operator și dotarea acestuia cu aparatură modernă cu robot chirurgical, controlul microbiologic al aerului din blocul operator și din unitățile de terapie intensivă, dotarea stației de hemodializă cu două aparate.

De asemenea, un alt obiectiv este dezvoltarea laboratorului de analize de microbiologie prin dotarea cu analizatoare automate de identificare a microorganismelor și de efectuarea antibiogramelor, cu sistem manual asistat de testare privind sensibilitatea la antibiotice și alte echipamente pentru laborator.

Vor fi achiziționate echipamente destinate reducerii infecțiilor nosocomiale, sisteme de decontaminare a aerului din încăperi, sisteme de curățenie automate care utilizează tehnica avansată pentru dezinfecție, decontaminarea aerului a suprafețelor și echipamentelor, sistem de sterilizare, instrumental medical bazat pe tehnologie modernă, echipamente de evidențiere a încărcăturii microbiologice în aer și pe suprafețe.

Valoarea totală a proiectului este de aproape 35 de milioane lei.

“Infecțiile nosocomiale reprezintă unul dintre cele mai mari rele ale progresului medicinei. Suntem cinstiți și le raportăm permanent de aceea vrem să și le combatem”, a concluzionat prof. Gafencu.

La Spitalul de Copii Louis Țurcanu, au fost înregistrate 175 de cazuri de infecții nosocomiale în 2023. Este o rată de 1,04% la numărul de pacienți externați.

Finalizarea proiectului va fi în 2 noiembrie 2024.

”Creșterea calității serviciilor medicale și siguranțe pacientului prin reducerea riscului de apariție a efectelor asociate asistenței medicale este unul dintre domeniile prioritare ale spitalului. Misiunea este aceea de a furniza servicii medicale de calitate într-un mediu adecvat desfășurării actelor medicale cu orientarea către pacienți, respectarea nevoilor acestora pentru ca pacienții să beneficieze de cele mai bune îngrijiri medicale. Infecțiile asociatei asistenței medicale fac parte dintre problemele prioritare de sănătate publică prin consecințele pe care le generează ca urmare a mortalității specifice, dar și manifestarea fenomenului de emergență a microorganismelor multirezistente cauzând mii de morți și costuri ridicate pentru sistemul de sănătate și pentru pacient.

Aceste infecții sunt deosebit de costisitoare pentru asistemul medical deoarece costurile de spitalizare cresc simțitor. Apariția unei asemenea probleme de sănătate care nu există la momentul internării pacientului are impact asupra evoluției sale  inclusiv duce la creșterea riscului de evoluție fatală, prelungește durată de spitalizare și crește costurile înregistrate. În  plus aceste infecții nosocomiale generează un sentiment de frustrare atât pentru pacientul internat pentru o altă afecțiune, cât și medicului care îngrijea afecțiunea inițială. De aceea pentru fiecare pacient ar trebui luate acele metode care se împiedice apariția unei infecții spitalicești” – este mesajul specialiștilor din cadrul proiectului.

Comentarii

comentarii