Acasă Actualitate Spitalul Judeţean Timişoara va putea scăpa de datoriile uriaşe

Spitalul Judeţean Timişoara va putea scăpa de datoriile uriaşe

320
DISTRIBUIȚI

Se pare că Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara va avea şansa să se salveze şi să scape de datoriile uriaşe. Aşa cum arată primul capitol al noii Legi a sănătăţii, spitalele vor avea statutul de fundaţie, iar oamenii de afaceri se vor putea implica pentru a finanţarea lor. Mai mult, în spitalele publice, aşa cum este Spitalul Judeţean Timişoara sau Spitalul Municipal, vor putea funcţiona şi cabinete private, chiar ale medicilor din cadrul instituţiei. Primul capitol, în formă scrisă, „Organizarea şi funcţionarea spitalelor publice”, al noii Legi privind reforma sistemului sanitar va intra în dezbatere publică la sfârşitul acestei săptămâni.

Acesta a fost elaborat în urma propunerilor care au rezultat din dezbaterile organizate de la începutul anului 2012. Astfel, spitalele se vor putea reorganiza ca instituţii nebugetare, de exemplu, fundaţii, având un singur membru fondator şi anume actualul administrator. Această formă de organizare ar putea permite descentralizarea reală şi introducerea conceptului de autonomie instituţională în administrarea spitalelor.

Printre avantajele unei astfel de măsuri se numără libertatea unităţilor sanitare de a angaja personal, de a stabili numărul de posturi sau de a remunera personalul după calitatea, cantitatea şi complexitatea (nivelul de competenţă) muncii prestate.

De asemenea, într-o astfel de formă organizatorică, unităţile sanitare vor avea libertatea de a încheia parteneriate care să asigure desfăşurarea asistenţei medicale cu plată la cererea pacienţilor şi remunerarea suplimentară a personalului care acordă aceste servicii medicale. Se va da posiblitatea comunităţii locale, în special mediului de afaceri, să se implice activ în susţinerea spitalului.

Va exista posibilitatea dezvoltării de structuri care să acorde asitenţă medicală în regim privat, atât de către medicii angajaţi ai spitalului, cât şi de către alţi medici, fără a fi necesară aprobarea MS.

Comentarii

comentarii