Acasă Actualitate Spitalul Judeţean din Timişoara se confruntă cu lipsa personalului necesar şi cu...

Spitalul Judeţean din Timişoara se confruntă cu lipsa personalului necesar şi cu cheltuieli crescute în ultimele luni

DISTRIBUIȚI

Marius CrainaInterviu cu dr. Marius Craina, directorul unităţii

–    La ora actuală, care este numărul personalului din Spitalul Judeţean Timişoara?
–    Noi avem în jur de 2700 de angajaţi în total, având în vedere cele 300 de posturi care sunt scoase la concurs. Deci undeva peste 2 300 – 2 400 de angajaţi sunt, astăzi, în Spitalul Judeţean.
–    Necesarul de completat ar fi de 300?
–    302 posturi au fost scoase la concurs, să vedem câte se ocupă după ce se finalizează concursul şi se semnează contractele, după aceea vom înainta către secţii, din nou, adrese, fiecare secţie ce deficit de personal mai are sau cum doreşte să completeze şi să modifice organigrama. Pentru că au apărut foarte multe compartimente noi în Spitalul Judeţean, unde trebuie făcute angajări conform normativelor compartimentului respectiv. E o bătaie de cap cu personalul medical pentru că, în sănătate, schimbările sunt extraordinar de rapide şi de complexe. Dacă acum avem un compartiment de Terapie Intensivă Pediatrică, în secunda următoare trebuie să angajăm personal.  Ştiţi foarte bine, la Mari Aj, am dotat acel compartiment de 5 paturi, prin ordin al ministrului Sănătăţii, personalul alocat acelui compartiment este în jur de 50 de  persoane. Este un organism viu care, în permanenţă, suferă modificări şi transformări.
–    Dar pot fi corelate situaţia actuală a bugetului, bugetul disponibil pentru salarii, cu necesarul posturilor vacante , 300 de angajaţi pentru Spitalul Judeţean?
–    Vă daţi seama că, dacă creşte nivelul de salarizare, şi a crescut, şi va creşte în continuare, dacă creşte numărul de personane angajate în spital, sigur că este imposibil ca spitalul să mai facă faţă.  Ştiţi că noi avem bani şi din câştigul pe DRG  (clasificarea grupelor de diagnostice) care este nemodificat din anul 2002, de la introducere. Din acest punct de vedere, ceea ce produce Spitalul Judeţean şi din afara spitalului prin Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate este neschimbat. Deci cheltuielile sunt într-o continuă creştere. De aceea trebuie să fim foarte atenţi la cheltuieli. În ultimele luni chiar am avut depăşiri ale bugetului, având în vedere sumele alocate, nu neapărat pentru personal. Pentru că, repet, încă suntem cu foarte multe locuri neocupate, dar pe celelalte cheltuieli cresc în permanenţă.
–    Cât este bugetul pentru acest an, aveţi speranţe la o rectificare, la un plus?
–    Nu, nu avem speranţe la rectificare pentru că noi, repet, avem bani şi prin cadrul DRG-ului. Dacă avem DRG bun, primim şi finanţare. Dacă scade DRG-ul, scade finanţarea, dacă creşte DRG –ul creşte finanţarea. Dar faptul că acesta nu a fost modificat de mult timp, de peste un deceniu şi jumătate, e o mare problemă.
–    A fost pusă problema asta?
–    A fost şi se pune în continuare. Noi sperăm şi singura noastră şansă de a supravieţui şi de a merge înainte este ca DRG-ul să corespundă actului medical. Vă dau un singur exemplu: sunt afecţiuni unde, conform DRG-ului, noi primim pe caz rezolvat 10 milioane, iar cheltuielile sunt de 20 de milioane, 30 sau 40 de milioane, chiar 50 de milioane lei, deci mult peste suma alocată de casă prin DRG. Dacă aceste lucruri nu se schimbă, este clar că Spitalul Judeţean nu poate să tolereze şi să suporte asemenea cheltuieli. În schimb, medicina merge înainte. Dacă vrem medicină performantă trebuie să înţelegem că, ori ne conformăm şi alocăm bani pentru sănătate, ori ar fi bine să ne limităm la declaraţiile pe care le facem.
–    Aţi primit mai mulţi bani anul acesta, comparativ cu anul trecut?
–    De unde?! Repet, suntem în impas conform DRG-ului. Avem  o creştere uşoară a acestuia şi a ICM-ului (indicatorul de performanţă managerială) corespunzătoare, faţă de anul anterior, dar creşterile nu reuşesc să acopere suplimentările de chletuieli apărute în ultimii ani. Trebuie să vedem şi lista salarizării. Salariile au fost majorate anul acesta, o altă creştere nu ştim exact când vor creşte, cu cât vor creşte. din ianuarie 2018 cel mai probabil. Sunt foarte multe articole, Ordonanţe cu care trebuie să ne punem şi noi la punct.

Comentarii

comentarii