Acasă Sport Sportul minţii intră în şcoli

Sportul minţii intră în şcoli

DISTRIBUIȚI

România se pregăteşete să devină o forţă mondială în şah…
În viitorul nu prea îndepărat, şahul va fi materie opţională în toate şcolile din România. Ideea  este analizată în această perioadă  de reprezentanţii Ministerului Educaţiei şi ai Federaţiei Române de Şah. O întâlnire pe această temă a avut loc recent, iar în urma discuţiilor purtate, s-a decis realizarea unei programe şcolare de predare a materiei şah, pornind de la programa aplicată în cadrul şcolilor sportive. Este primul pas pentru descoperirea marilor talente şi pentru ca România, în scurt timp, să conteze cu adevărat în şahul mondial.

Proiect realizabil în patru ani

Până acum au existat doar iniţiative locale reuşite de introducere a şahului în şcoli. Corneliu Paşcalău, antrenorul de şah al Clubului Sportiv Şcolar nr. 1 din Timişoara, este de acord cu această iniţiativă, dar crede că este nevoie de cel puţin 4 ani pentru pregătirea mai multor antrenori sau instructori de şah care să le predea elevilor. Şi care să caute la Timişoara şi în întreaga ţară mari talente pe tabla cu 64 de pătrăţele. „Eu spun că această introducere a şahului în şcoli trebuie neapărat să se facă treptat, ca activitate extraopţională şcolară şi abia după ce se definitivează programa, după ce se acceptă această programă de Ministerul Educaţiei, după ce se creează o bază cu tehnicieni bine pregătiţi, de abia atunci să se poate introduce şahul în şcoli. Deocamdată este doar  un deziderat”, susţine Corneliu Paşcalău.

Doar aşa putem conta în şahul mondial

Antrenorul Corinei Peptan, multipla campioană mondială de juniori, al Marelui Maestru Alin Beresecu şi al celei mai noi speranţe din şahul românesc, Robin Dragomirescu, Corneliu Paşcalău, este convins însă că introducerea şahului în şcoli ar transforma în scurt timp România într-o forţă de prim rang în şahul mondial. Programa va fi propusă de către Federaţia Română de Şah până la finalul lui aprilie, urmând apoi a fi aprobată de Ministerul Educaţiei. Se va realiza şi un manual (chiar dacă manualul nu este obligatoriu în cazul materiilor opţionale), care va fi avizat de ministerul de profil. De asemenea, urmează să se propună introducerea opţională a şahului şi la disciplina informatică.

Comentarii

comentarii