Acas─â Economic Sprijin pentru fermele de familie

Sprijin pentru fermele de familie

322
DISTRIBUIȚI

Agen╚Ťia de Pl─â╚Ťi pentru Dezvoltare Rural─â ╚Öi Pescuit (APDRP) a demarat ├«n data de 25 iunie o nou─â sesiune de depunere a cererilor de finan╚Ťare pentru M─âsura 121 Modernizarea exploata╚Ťiilor agricole, adresat─â celor care vor s─â dezvolte fermele de familie.

Suma total─â alocat─â pentru aceast─â sesiune este de 50 milioane de euro, iar valoarea maxim─â eligibil─â a unui proiect nu va putea dep─â╚Öi 125.000 de euro. Procentele de cofinan╚Ťare nerambursabil─â, precum ╚Öi criteriile generale de accesare a sprijinului financiar sunt cele specifice investi╚Ťiilor prin M─âsura 121 sunt disponibile gratuit pe pagina de internet a Agen╚Ťiei (www.apdrp.ro). ├Än ceea ce prive╚Öte dimensiunea economic─â a fermei (UDE), aceasta trebuie s─â fie cuprins─â ├«ntre minim 2 ╚Öi maxim 50 UDE. Este vorba at├ót despre ferme de produc╚Ťie vegetal─â, de cre╚Ötere a animalelor, c├ót ╚Öi despre fermele mixte. Ca exemplu, la o ferm─â mixt─â de bovine cu baz─â furajer─â, pentru o dimensiune minim─â de 2 UDE, familia ar trebui s─â de╚Ťin─â 3,5 hectare de teren cultivat cu gr├óu, orz, porumb, f├óne╚Ťe ╚Öi plante de nutre╚Ť, precum ╚Öi 3 capete de vaci de lapte. Tipurile de investi╚Ťii, pentru care ├«n cel mai scurt timp vor fi disponibile proiecte tip, sunt: ferme de legume ├«n c├ómp (maxim 2 hectare) ╚Öi ├«n spa╚Ťii protejate (maxim 1.000 de metri p─âtra╚Ťi), livezi de pomi ╚Öi arbu╚Öti fructiferi (maxim 5 hectare), ferme de vaci de lapte (maxim 20 capete), ferme de cre╚Ötere ╚Öi ├«ngr─â╚Öare porcine (maxim 100 de capete) ╚Öi ferme de g─âini ou─âtoare (maxim 4.000 de capete).
Pentru a veni ├«n sprijinul solicitan╚Ťilor de fonduri europene nerambursabile a fost emis─â Ordonan╚Ťa de Urgen╚Ť─â 43/2013 prin care proiectele declarate eligibile vor beneficia de o garantare de 80% a sumelor pentru cofinan╚Ťare, prin institu╚Ťii finan╚Ťatoare. Totodat─â, de la bugetul statului se va facilita acordarea de microcredite de p├ón─â la 75.000 euro, pe o perioad─â de maxim 10 ani, tot pentru asigurarea cofinan╚Ť─ârii. Aceste microcredite vor fi acordate prin institu╚Ťii financiare. Pentru a putea beneficia de fondurile puse la dispozi╚Ťie, fermierii trebuie s─â respecte condi╚Ťiile de accesare ╚Öi s─â se ├«ncadreze ├«n criteriile de selec╚Ťie ale m─âsurii de modernizare a exploata╚Ťiilor agricole men╚Ťionate clar ├«n Ghidul Solicitantului disponibil spre consultare pe pagina de internet a APDRP. Pot depune proiecte at├ót persoane fizice (cu condi╚Ťia autoriz─ârii ├«naintea semn─ârii contractului de finan╚Ťare), c├ót ╚Öi persoane fizice autorizate, ├«ntreprinderi individuale sau familiale, sau alte tipuri de beneficiari eligibili ├«n cadrul M─âsurii 121. Oportunitate de finan╚Ťare este disponibil─â ╚Öi prin Grupurile de Ac╚Ťiune Locala (GAL) care implementeaz─â la nivel teritorial aceast─â M─âsur─â.

Comentarii

comentarii