Acasă Actualitate Sprijiniţi serviciile sociale prin redirecţionarea unei cote din impozitul pe profit!

Sprijiniţi serviciile sociale prin redirecţionarea unei cote din impozitul pe profit!

DISTRIBUIȚI

Serviciile sociale sunt foarte neglijate în România, deşi vine un moment în care aproape toţi avem nevoie de un ajutor. Fie că este timpul senectuţii, fie că vorbim despre familii care au un bătrân bolnav sau copii cu dizabilităţi sau persoane neajutorate. Atunci ne îndreptăm gândul spre serviciile sociale. Dar prea puţini se gândesc la susţinerea acestor servicii, iar firmele nu cunosc suficient că le pot ajuta, prin redirecţionarea legală a unei cote din impozitul pe profit. Directorul general al Fundaţiei Pentru Voi Timişoara, Laila ONU, explică un astfel de demers.   

ZdV:  Avem un nou cod fiscal; ce modificări aduce legat de sponsorizări?

Laila ONU: Începând cu trimestrul al doilea din acest an, au apărut modificări legislative în Codul fiscal, referitoare la sponsorizări.

Dacă în primul trimestru, firmele care plătesc impozit pe venit (microîntreprinderi cu cifra de afaceri sub 1.000.000 EURO) nu puteau face sponsorizări, acum pot sponsoriza, dar nu orice ONG, ci doar  furnizorii de servicii sociale acreditaţi cu cel puţin un serviciu social licenţiat.

Art. 56 – (11) din Codul Fiscal spune: “Microîntreprinderile care efectuează sponsorizări, potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994, cu modificările şi completările ulterioare, pentru susţinerea entităţilor nonprofit şi a unităţilor de cult, care sunt furnizori de servicii sociale acreditaţi cu cel puţin un serviciu social licenţiat, potrivit legii, scad sumele aferente din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor până la nivelul valorii reprezentând 20% din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor datorat pentru trimestrul în care au înregistrat cheltuielile respective”.

ZdV: Când se face plata impozitului pe venit pe trimestrul al doilea?

Laila ONU: În 25 iulie, aceste firme plătesc impozitul pe venit pe trimestrul doi. De exemplu, dacă au de plătit 1.000 lei impozit, pot face o sponsorizare de 200 lei unui furnizor de servicii sociale acreditat şi plătesc la bugetul de stat diferenţa de 800 lei.

ZdV: Cât de cunoscută este această prevedere de către firme?

Laila ONU: Din păcate, această prevedere legislativă nu e cunoscută şi foarte puţine firme au folosit-o. E păcat, pentru că există o nevoie foarte mare de servicii sociale. În Romania, există foarte puţine servicii sociale.

ZdV: Despre câte servicii sociale putem vorbi?

Laila ONU: Serviciile sociale pentru adulţii cu dizabilitate intelectuală sunt slab reprezentate atât la nivel local cât şi naţional.

Din datele statistice publicate de Ministerul Muncii la 31.12.2017, există un număr de 117.664 de persoane adulte cu handicap mental la nivelul ţării. Dintre acestea, doar  907 persoane, adică doar 0,77% beneficiază de o locuinţă protejată publică. Sunt 127 locuinţe protejate la nivelul întregii ţări.

În ceea ce priveşte centrele de zi, doar 667 persoane, adică 0,57 % beneficiază de un centru de zi public.

ZdV: Care este situaţia la nivelul municipiului Timişoara?

Laila ONU: La nivelul municipiului Timişoara, Fundaţia Pentru Voi este singurul furnizor acreditat care oferă de 22 ani servicii de tip centru de zi şi locuinţă protejată pentru adulţii cu dizabilităţi intelectuale.

Fundaţia Pentru Voi este un furnizor acreditat de servicii sociale, cu  9 servicii licenţiate: 3 centre de zi şi 6 locuinţe protejate.

ZdV: Ajutăm cu câteva informaţii suplimentare pentru cei care vor să ajute aceste servicii sociale?

Laila ONU: C.I.F. RO8577099 şi CONT : RO08INGB 0002 0011 3864 8910. Informaţii suplimentare pe http://www.pentruvoi.ro/sponsorizare. Le mulţumim tuturor celor care înţeleg importanţa sprijinirii serviciilor sociale pentru persoanele cu dizabilităţi intelectuale.

Comentarii

comentarii