Acasă Eveniment Sărăcia şi abandonul – cele mai mari pericole la adresa copilului şi...

Sărăcia şi abandonul – cele mai mari pericole la adresa copilului şi adolescentului

DISTRIBUIȚI

Copilăria, în pericol !
Un alt mare pericol la care contribuie chiar sistemul de învăţământ actual, nu numai din Timişoara sau din Timiş, ci din întreaga ţară, este programul şcolar de la ora 11 la ora 16.
Psihiatria copilului şi adolescentului – vulnerabilitate versus calitatea vieţii în tulburările psihice şi neurologice ale copilului şi adolescentului, tulburarea de ataşament şi ADHD, familia copilului cu ADHD; neurologia copilului şi adolescentului – patologia nervilor cranieni la copii şi adolescenţi, epilepsia copilului şi adolescentului: investigaţii şi tratament – sunt câteva dintre temele Congresului al X-lea Societăţii de Neurologie şi Psihiatrie a Copilului şi Adolescentului din România (SNPCAR) ce se desfăşoară, în perioada 23 –27 septembrie, la Universitatea de Medicină şi Farmacie “Victor Babeş” Timişoara. La eveniment participă zeci de specialişti şi medici din România, dar şi din străinătate.

Copilul actual este mai bolnav

“Tema celui de-al X-lea Congres SNPCAR vrea să marcheze o schimbare majoră a modului de abordare în psihiatria şi neurologia copilului şi adolescentului. Dacă până acum, interesul se concentra pe lămurirea aspectelor unor afecţiuni, din punct de vedere medical şi impactul acestora asupra grupului apropiat (familia), este timpul să fim interesaţi de aspecte ale calităţii vieţii pacienţilor noştri”, a spus prof. univ. dr. Tiberiu Mircea, preşedintele SNPCA din România, şeful Clinicii de Psihiatrie şi Neurologie a Copilului şi Adolescentului Timişoara. Este copilul societăţii actuale mai bolnav decât în alte perioade? “Da”, a fost răspunsul prof. Tiberiu Mircea. Cauzele sunt multiple. Două dintre cele mai mari pericole la adresa sănătăţii mentale a micuţului îl reprezintă sărăcia şi abandonul mascat. Mii de părinţi pleacă la muncă în ţările bogate ale Uniunii Europene şi îşi abandonează minorii acasă în grija bunicilor sau vecinilor. Acest lucru reprezintă un dezastru pentru evoluţia sănătăţii psihice a viitorului matur, de multe ori, micuţul ajunge să se sinucidă. Cluburile de bawling, de internet-café, de jocuri mecanice, precum şi calculatorul şi televizorul sunt alte mari pericole. “Jocul patologic de noroc este caracterizat printr-un discontrol impulsiv asociat cu compulsivitate, manifestat prin recurgerea la comportamentul de joc care duce la dezadaptare în viaţa personală, familială, şcolară şi/sau profesională. Debutul acestei afecţiuni este în adolescenţă. Dependenţa circumscrie modificări comportamentale, cum ar fi nevoia de creştere a mizei jocului de noroc pentru satisfacerea căutării de senzaţii, rezistenţă asociată cu iritabilitate şi anxietate, preocupare faţă de joc şi sustragerea faţă de probleme prin jocul de noroc”, a subliniat Viorel Lupu, de la Catedra de Psihiatrie pediatrică,
UMF “Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca.

Cea mai complicată maladie a copilăriei – ADHD

Situaţia devine şi mai gravă, dacă elevul suferă şi de cea mai complicată maladie a copilăriei ADHD. “Studiile naţionale şi internaţionale specifică faptul că un copil cu tulburare ADHD perturbă funcţionalitatea grupului social în care evoluează, datorită simptomelor sale. Într-o interpretare sistemică, grupul familial, sistemul ce include membrii familiei (ca subsisteme), este perturbat în totalitate oridecate ori unul din membrii prezintă o tulburare. Perturbarea sistemului familial este corelată cu specificul simtomatologiei prezentate şi intensitatea acesteia. Perturbarea principală este în sfera relaţiilor interpersonale, impulsivitatea şi agresivitatea copilului generând tensiuni şi conflicte intrafamiliale ce pot ajunge până la divorţul părinţilor”, a subliniat profesorul Mircea. Un alt mare pericol la care contribuie chiar sistemul de învăţământ actual, nu numai din Timişoara sau din Timiş, ci din întreaga ţară, este programul şcolar de la ora 11 la ora 16, ce afectează profund sănătatea corporală şi mentală a elevului, iar efectele se vor vedea în timp, fiindcă sănătatea mentală şi fizică a adultului depinde de sănătatea mentală şi fizică a copilului şi adolescentului. Congresul nu ar fi putut avea loc fără partenerul şi sponsorul principal, firma Lilly România.

Comentarii

comentarii