Acasă Eveniment Sărăcie mare în sacul cu asistențele sociale

Sărăcie mare în sacul cu asistențele sociale

494
DISTRIBUIȚI

La nivelul judeţului Caraş-Severin a fost sistată, pentru un număr de 1.289 de persoane, acordarea ajutoarelor sociale, dintr-un total de 5.012 dosare, înregistrate în toate cele 77 de comune și orașe.
Motivele încetării plăţii ajutoarelor sociale sunt diverse, de la neprezentarea adeverinţelor de la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, pe o perioadă mai mare de trei luni, la acordarea ajutorului social, fără să se ţină seama de toate bunurile familiei beneficiare, aşa cum prevede legea. În toate cazurile în care s-a dispus încetarea dreptului de ajutor social s-a decis şi recuperarea sumelor acordate necuvenit. Mai exact, primăriile vor trebui să recupereze aceşti bani de la beneficiarii care au încasat sumele respective ilegal.
În controalele desfăşurate în Caraş-Severin au fost întâlnite situaţii în care persoane vârstnice, singure, fără niciun venit, nu pot primi ajutoare sociale, deoarece deţin teren în suprafaţă mai mare decât permite Legea 416 a venitului minim garantat. Din acelaşi motiv, aceste persoane nu pot primi nici ajutoare pentru încălzirea locuinţei.
”Acest fapt reprezintă o problemă în Caraş-Severin, deoarece sunt persoane vârstnice care, deşi deţin teren agricol, nu obţin niciun venit din acesta. Sunt persoane în vârstă, bolnave, singure, care nu îşi pot lucra pământul. De asemenea, nu au posibilitatea să vândă acest pământ sau să îl dea în arendă, din lipsă de ofertanţi. Nu în ultimul rând, în multe localităţi, aceste terenuri sunt fâneţe, care, în fapt, în situaţia actuală economică, nu aduc nici un venit’, a precizat, joi,  prefectul judeţului Caraş-Severin, Octavian Ţunea. În judeţul Caraş-Severin, verificarea respectării prevederilor legale privind acordarea acestei prestaţii a început încă din luna mai 2010, iar în iunie s-a demarat, la nivel naţional, Campania de Control privind respectarea Legii 416, cu privire la venitul minim garantat.
 

Comentarii

comentarii