Acasă Cultura Stagiunea online în starea de urgență la final, la Teatrul Maghiar Timișoara....

Stagiunea online în starea de urgență la final, la Teatrul Maghiar Timișoara. Ultimele două spectacole

1954
DISTRIBUIȚI

Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara va posta online, marți 19 mai, la ora 19.00, înregistrarea spectacolului ‚‚Detalii naive, total lipsite de profunzime din viaţa şi moartea unor spectatori”, scris și regizat de Radu Afrim (stagiunea  2015/2016).

Ultimul spectacol difuzat va fi „EXIT”, regizor Schilling Árpád (2016/2017) – în 26 mai, de la 19:00.

„Ar trebui să renunț la actori. Cum aş putea să le dau spectatorilor iluzia că viaţa lor poate fi la fel de magică și imprevizibilă ca o piesă de teatru atât de bine scrisă, încât traversează secolele cu lejeritatea cu care o leoaică traversează o savană plină de flamingo roz.

Cum aş putea să-i fac pe spectatori să ignore total ce se întâmplă pe scenă şi astfel ei să devină buricul pământului, acolo în sală, timp de o oră jumate?”

 Acesta este manifestul lui Radu Afrim în scrierea scenariului pentru „Detalii naïve…” – spectacol format din multe scene care descriu povești ascunse, tipologii umane diverse, secrete și bucurii ale spectatorilor din jurul nostru, în același timp o incursiune în culisele teatrului.

Povestea imigranților blocați într-o clădire părăsită sub amenințarea unei epidemii oglindește într-o anumită măsură criza izolării prin care trece în acest moment lumea.

„EXIT” a fost coprodus de Teatrul Maghiar, împreună cu Teatrul Clasic Ioan Slavici din Arad și Teatrul Național din Sombor, fiind co-scris și regizat de Schilling Árpád din Ungaria.

Ce credem despre reflexele și obiceiurile noastre, despre tiparele noastre de comportament moștenit sau dobândit, despre lipsa noastră de încredere, prejudecățile, temerile și dorințele noastre? – acestea sunt întrebările pe care le pune Schilling Árpád.

Dearece Festivalul TESZT nu are loc în acest an, în perioada 24-31 mai 2020, toți cei interesați pot obține linkul privat pentru coproducția „Manipulări”, care a avut premiera timișoreană la Festivalul TESZT 2015 (spectacol cu restricție de vârstă +18).

Spectacolul este coprodus de Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely și TESZT cu Via Negativa, Asociația MASZK, Festivalul THEALTER, Teatrul Kosztolányi Dezső, Festivalul DESIRÉ, Festivalul Infant.

Spectatorii asistă la expunerea nudă a vulnerabilității ființei umane.

Regizorul sloven Bojan Jablanovec, fondatorul grupului experimental Via Negativa, propune exerciții de încredere între actori, între public și actori pentru a testa dacă, odată trădată, încrederea în alt om devine o armă mortală.

Pentru a vedea spectacolul, este nevoie de un mesaj trimis în 24-31 mai 2020 către csikygergelytm@gmail.com pentru obținerea accesului privat.

Spectacolele online difuzate de teatru în aprilie și mai au avut, în medie, 3.000 de vizualizări.

Fiecare înregistrare este subtitrată și rămâne pe paginile teatrului de facebook (Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely Timisoara și Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház) timp de 48 de ore. Activitatea din perioada următoare se va desfășura cu respectarea normelor de securitate impuse pentru domeniul teatral -a explicat Vesna Roșca, purtător de cuvânt.

Comentarii

comentarii