Acasă Actualitate Start vot! Timișorenii au o lună pentru a-și alege proiectele de bugetare...

Start vot! Timișorenii au o lună pentru a-și alege proiectele de bugetare participativă

DISTRIBUIȚI

Miercuri, 15 iunie, s-a dat startul votului pentru bugetul participativ al municipiului Timișoara. Astfel, timp de o lună, până pe 15 iulie, timișorenii pot vota cele 52 de propuneri de pe lista finală de proiecte. Cele mai bune vor fi cuprinse în bugetul pe anul viitor, fiind disponibili 3 milioane de lei pentru acestea. Sunt cinci „domenii cheie” în care au fost repartizate proiectele: orașul mobil, orașul verde, orașul relaxat, orașul comunităților, orașul digital. Proiectele care nu s-au încadrat în aceste categorii sunt catalogate ca fiind „alt domeniu”.

Bugetul Participativ a fost aprobat la finalul anului 2021, cu un calendar complet până la jumătatea acestui an. În luna martie a început etapa de depunere și au fost depuse 113 propuneri de proiecte. În perioada aprilie-iunie, toate propunerile au trecut printr-un proces de evaluare a eligibilității, derulat de către Comisia Bugetului Participativ, comisie compusă din aparatul de specialitate al Primăriei Municipiului Timișoara și reprezentanți ai societății civile. Apoi a urmat analiza tehnică, juridică și financiară. În perioada 7-14 iunie a fost perioada de soluționare a contestațiilor.

Cele 52 de proiecte au o valoare totală de peste 15 milioane de lei. În lista finală găsim propuneri precum realizarea mai multor piste de biciclete, amenajare de parcuri, desemnarea unui imn pentru Timișoara 2023 sau realizarea unui sistem de monitorizare prin GPS a mijloacelor de transport în comun. După contestații, numărul total de proiecte a scăzut, fiind eliminat unul de la categoria „orașul verde”.

Reprezentanții primăriei explică cum puteți vota pentru proiectele favorite:

„Puteți vota online la https://decidem.primariatm.ro/bp/proiecte

Pentru a vota, este nevoie să vă înregistrați cu un cont pe platforma Primăriei – „Decidem”. Puteți face asta la adresa https://decidem.primariatm.ro/users/sign_up sau direct din platforma de votare în momentul votului. Pentru a vă înregistra, declarați pe propria răspundere că locuiți, lucrați sau studiați în Timișoara și aveți vârsta de minim 16 ani.

Puteți vota maxim 5 proiecte, alocând un vot unic pentru fiecare proiect.

Dacă doriți să votați fizic, puteți face acest lucru la Serviciul de Guvernanță Participativă și Management Cartiere din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara. Adresa este Piața Victoriei nr. 5 (lângă Prospero).

În 18 iulie, vor fi anunțate rezultatele votului”.

Comentarii

comentarii