Acasă Cultura Statele Unite ale românilor – o carte pizmașă. Lansare la Două Bufnițe...

Statele Unite ale românilor – o carte pizmașă. Lansare la Două Bufnițe Timișoara

DISTRIBUIȚI

stateleLibrăria La Bufnițe din Piața Unirii îi invită pe timișoreni, miercuri, 24 mai, de la ora 18.30, la lansarea cărții Statele Unite ale românilor. Cărţile călătoriilor româneşti în America în secolul XX, autor, Dorian Branea, volum apărut la Editura Humanitas în 2017.
Alături de autor, vor prezenta Adriana Babeți, Mircea Mihăieș și Cornel Ungureanu. Niciunde altundeva, la noi, ideea politică americană, identitatea americană, specificitatea culturii şi civilizaţiei americane nu reies mai limpede, mai nuanțat, mai polifonic decât în specia ambiguă a cărții de călătorie. America memorialelor transatlantice este, de fapt, America noastră cea mai cuprinzătoare şi mai expresivă. Și cum arată ea? Cum se precizează această monadă în același timp epatantă şi enigmatică din sutele de pagini îndrăgostite, cataleptice, pizmașe, pătrunzătoare, perfide?
 
„Ne aflăm în fața uneia dintre cele mai complete (dacă nu și exhaustive) cercetări privind o temă palpitantă: relatările autorilor români care au călătorit în Statele Unite ale Americii. Rigoarea analizei, privirea în egală măsură a literatului avizat și a sociologului dubitativ conferă demersului o soliditate impresionantă.“ , spune Mircea Mihăeș. “Îl apreciam pe Dorian Branea ca pe un excelent manager de instituție culturală, acum îl descopăr cu delicii ca autor al acestei inedite și necesare istorii literare a călătoriilor făcute de autori români în SUA: o scriitură elegantă, care transformă acest subiect într-o pasionantă cronică de idei. Evident, fiecare scriitor, de la Jean Bart și Nicolae Iorga, trecând prin Mihai Ralea, Petru Comarnescu, până la mai recenții Eugen Barbu, Romulus Rusan sau… Silviu Brucan, a ajuns într-o Americă livrescă, pe care a confirmat-o la fața locului, în funcție de propria tăietură intelectuală și, adesea, de prejudecățile sale politice. Editura Humanitas ne face un cadou prețios”, este de părere și Teodor Baconschi.
 
Dorian Branea este eseist, traducător, antreprenor cultural şi diplomat. Absolvent al Facultăţii de Litere, Filozofie şi Istorie a Universităţii de Vest din Timişoara. Doctorat în anglistică-americanistică, la aceeaşi universitate. Specializări postuniversitare în relaţii internaţionale la Universitatea Georgetown şi management la Universitatea Oxford.

Comentarii

comentarii