Acasă Actualitate Statuie pentru Episcopului greco-catolic de Lugoj, dr. Ioan Bălan, beatificat de Papa...

Statuie pentru Episcopului greco-catolic de Lugoj, dr. Ioan Bălan, beatificat de Papa în 2019

DISTRIBUIȚI
SURSA FOTO Cristian Oliviu Gaidoș

Statuia Episcopului greco-catolic de Lugoj, dr. Ioan Bălan (1880-1959), beatificat de Papa Francisc în 2019, a fost amplasată în Piața Iosif Constantin Drăgan, în proximitatea Catedralei Greco-Catolice.  Statuia a fost realizată din bronz de maestrul Simion Moldovan din Reghin și a fost amplasată miercuri, 2 noiembrie. 

Sfințirea monumentului este preconizată duminică, 20 noiembrie 2022.

Propunerea de a ridica o statuie reprezentându-l pe episcopul Ioan Bălan aparține Episcopiei Greco-Catolice de Lugoj, prin  reprezentantul său Episcop Alexandru Mesian.

Episcopul Ioan Bălan s-a născut la Teiuș, la 11 februarie 1880. A studiat Teologia la Seminarul Central din Budapesta. În 1903 a fost hirotonit preot. Și-a continuat apoi studiile la Viena. În 1909 s-a mutat la București, unde se cerea un confesor greco-catolic. 

În 1919 a revenit la Blaj, unde a fost numit Canonic Mitropolitan, iar în 1921 Rector al Academiei de Teologie Blaj. În 1929 a fost numit delegat în Comisia Vaticanului pentru redactarea Codului Canonic al Bisericilor Răsăritene. În noiembrie 1936 a fost consacrat la Blaj ca și Episcop al Lugojului, în urma numirii episcopului Alexandru Nicolescu ca Mitropolit.

Alături de ceilalți episcopi greco-catolici, este arestat în octombrie 1948.

A fost dus la mănăstirea ortodoxă de la Dragoslavele, apoi la Mănăstirea ortodoxă de la Căldărușani și de acolo la Penitenciarul din Sighetul Marmației (în mai 1950). 

În 1955, a fost mutat cu domiciliul obligatoriu la Mănăstirea Curtea de Argeș. Un an mai târziu a fost transferat la Mănăstirea ortodoxă de maici de la Ciorogârla, unde a rămas în izolare până la sfârșitul vieții.

A încetat din viața într-un spital din București, în ziua de 4 august 1959.

A fost înmormântat în cimitirul Belu catolic.

La 8 octombrie 2013, are loc exhumarea osemintelor Episcopului Ioan Bălan, acestea fiind așezate la 23 noiembrie 2013 în Catedrala Greco – Catolică din Lugoj. 

Recunoașterea martiriului Episcopului Ioan Bălan, un model de libertate în credință, de milostivire și de apărare a credinței în fata oricărei ideologii, are loc la 2 iunie 2019, prin beatificarea acestuia, alături de alți șase episcopi martiri, la Blaj pe Câmpia Libertății, printr-o Sfântă Liturghie Solemnă, pontificată de Papa Francisc. 

Comentarii

comentarii