Acasă Eveniment Statul vrea să meargă mână în mână cu biserica în acţiunile caritabile

Statul vrea să meargă mână în mână cu biserica în acţiunile caritabile

DISTRIBUIȚI

Dezbatere la Timişoara, pe marginea legii parteneriatului între biserică şi stat
“Biserica este prezentă în societate. Este foarte bine că statul sau parlamentul se gândeşte la a încuraja activitatea filantropică pe care o desfăşoată ONG-urile. Subliniez diisponibilitatea de cooperare a bisericii pentru toate acţiunile cu caracter umanitar sau social”, a declarat PS Paisie Lugojanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoara. Legea privind parteneriatul stat-biserică a fost analizată, joi, la Consiliul Judeţean Timiş, într-o acţiune organizată de PSD Timiş, care a invitat şi parlamentari ai minorităţilor, împreună cu înalte feţe bisericeşti. Legea care stipulează parteneriatul între biserică şi stat a fost retrimisă de către preşedintele României, Traian Băsescu, pentru reexaminare, deoarece s-a invocat un tratament diferenţiat în ceea ce priveşte acordarea de finanţare publică între culte şi celelalte ONG-uri. “Cultele care desfăşoară activităţi de asistenţă socială beneficiază de o subvenţie de până la 80 la sută din valoarea proiectului aprobat. Astfel, legea instituie un tratament diferenţiat în acordarea de finanţare publică între culte, ca prestatori de servicii sociale, pe de o parte, şi celelalte organizaţii neguvernamentale care prestează activităţi caritabile din domeniul serviciilor sociale, pe de altă parte”, se arată în cererea de reexaminare. Practic, legea prevede finanţarea unor activităţi caritabile prin intermediul bisericii, statul punând, la rândul lui, umărul cu bani, spaţii de desfăşurare a activităţilor şi multe altele.
“Biserica poate stimula voluntariatul”
La Timişoara nu s-a discutat foarte mult pe marginea aspectului de acordare a 80 la sută către ong-urile cultelor, legea fiind, oricum, reexaminată în acest sens, ci s-au atins mai multe laturi ale acestei legi ce se află în dezbatere. “Legea prevede, în primul rând, finanţarea activităţilor aflate în seria asistenţei sociale de asociaţii şi fundaţii, precum şi de asociaţiile ecumenice. De asemnea, asigură serviciile sociale, acţiunile caritabile, activităţi de educaţie şi formare. Facilitează implicarea bisericii alături de autorităţile locale şi de comunitate în desfăşurarea unor activităţi sociale. Biserica poate stimula voluntariatul. În lege sunt vizaţi copiii în dificultate, persoane cu dizabilităţi, persoane vârstnice lipsite de venituri sau cu venituri mici, bolnavi ce nu se pot deplasa, familii sărace care nu pot asigura o îngrijire şi o educaţie copiilor şi alte categorii sociale. Se pot organiza şi acorda servicii sociale direct prin compartimente sau prin asociaţii înfiinţate în acest scop”, a spus vicepreşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Adam Crăciunescu (PSD). Biserica Ortodoxă Română din Timişoara are deja un serviciu care se ocupă cu persoanele declarate victime ale violenţei domestiice. Şi nu numai atât, are multe servicii care se ocupă cu protecţia socială. Iar Biserica Ortodoxă nu e singura care se implică activ în astfel de lucruri, sunt şi alte culte ce fac acţiuni caritabile. Dar şi ONG-uri care nu ţin de culte. 
“Subliniez disponibilitatea de cooperare a bisericii pentru toate acţiunile cu caracter umanitar sau social”
“Biserica, dincolo de învăţătura Evangheliei, pune şi în practică învăţătura Evangheliei – vine în întâmpinarea nevoilor aproapelui. Activităţile care se doresc a fi sprijinite de biserică sau de ONG-urile bisericii acordă asistenţă socială pentru toate persoanele. Biserica este prezentă în societate. Este foarte bine că statul sau parlamentul se gândeşte la a încuraja activitatea filantropică pe care o desfăşoată ONG-urile. Subliniez diisponibilitatea de cooperare a bisericii pentru toate acţiunile cu caracter umanitar sau social. Dacă urmărim faptul că legea doreşte să sprijine activităţile sociale, eu nu mă gândesc la o implicare a politicului în biserică sau a bisericii în politic. Tocmai de aceea, biserica nu este un rival, nu cred că este o amestecare, cred că, având în vedere situaţiile sociale ale multor persoane, se caută o soluţie de rezolvare a cazurilor dificile”, a declarat PS Paisie Lugojanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoara.
 “Un parteneriat între administraţia locală şi biserică e foarte bine venit”
“Din start vreau să vă spun că susţin cu toată tăria parteneriatul stat-biserică. Parteneriatul dintre administraţia locală şi biserică. În orice societate există câteva instituţii pe care acea societate se bazează. Biserica şi primăria sunt două instituţii care, împreună, ar trebui să se ocupe atât de partea materială a cetăţenilor – primăria – şi de partea spirituală – biserica. Un parteneriat între administraţia locală şi biserică e foarte bine venit. În acţiunile de tip social am fost impresionat de munca depusă de la simplul student la Teologie până la cele mai înalte feţe bisericeşti”, a spus viceprimarul Timişoarei, Sorin Grindeanu (PSD), care a enumerat şi activităţile pe care le are primăria cu biserica.  “Eu, ca viceprimar, sprijin în totalitate acest parteneriat. Deşi a funcţionat bine… e loc şi de mai bine”, a declarat Grindeanu.

 

Comentarii

comentarii