Acasă Actualitate Ştefan Popa POPA’S cere linişte, nicidecum altceva

Ştefan Popa POPA’S cere linişte, nicidecum altceva

DISTRIBUIȚI

Oamenii de cultură din Timișoara iau atitudine împotriva unei încercări de defăimare a marelui artist Ştefan Popa POPA’S. Un articol apărut într-o publicație online încearcă să inducă opinia că, POPA’S, în lupta lui împotriva abuzurilor autorităților locale, și-ar reclama de fapt vecinii, respectiv un așa zis ”teatru”, în fapt un birt care prin activitățile sale deranjează o întreagă stradă.

Vă prezentăm în continuare opinia omului de cultură Constantin Jichiţa despre acest caz:

” Îmi reţin cu greu obida în faţa unui text profund neadevărat şi, tocmai de aceea, nepermis a fi văzut lumina tiparului, apărut, totuşi, într-o publicaţie online. Încă din titlu, autorul se descalifică prin acest demers sortit, în mod vădit, eşecului. A unuia de natură a ne face să înţelegem că autorul îşi concentrează atenţia în a defăima un mare artist, pe Ştefan Popa POPA’S, prin afirmaţii dubioase, pe muchie de cuţit, inducând ideea că Maestrul Caricaturii Universale ar reclama vecinii, că ar fi departe de actul cultural în sine. Oh, sancta simplicitas! Fiind vorba, subliniez!, despre Omul şi Artistul care aduce faimă Timişoarei şi Ţării Românilor, în general. Ceea ce mă face să cred că autorul acestui text defăimător nu ştie prea multe despre Ştefan Popa POPA’S şi arta sa, drept pentru care îl îndemn – în spirit confratern – să viziteze Muzeul POPA’S, situat în Bastionul Theresianum, unde are posbilitatea să-şi corecteze atitudinea rău-voitoare şi să-şi completeze cunoştinţele privitor la unul dintre românii recunoscuţi de specialiştii Vaticanului drept “Artist Universal”. Dar, să o luăm cu începutul!

Încă din titlu, ziaristul îşi devoalează intenţia de a vorbi despre Maestrul POPA’S ca despre un om răzbunător, departe de cultură (!?!), care, vezi Doamne!, dă în judecată Primăria, cerând închiderea Teatrului “Auăleu” şi a “Muzeului Cosumatorului Comunist”. Eroare! În curte, aceştia au instalat mese, unde consumatorii se lăsau în voia unei libertăţi debordante, deranjând vecinii, agresându-i cu zbierete şi chiuituri. Faptul acesta este argumentat prin înregistrări cu sonometrul, atingându-se înălţimi greu de suportat.

Ştefan Popa POPA’S cere linişte, nicidecum altceva. Nefirescul este dincolo de gardul său, în grădina cu zgomote, pendinte de cei de la “Auăleu”. Şi, la urma-urmei, “cearta” Ziţei cu Veta din “O noapte furtunoasă” a fost atât de violentă încât a deranjat locatarii din strada paralelă, “Gh. Doja”, drept pentru care aceştia s-au adresat, la vremea respectivă, Poliţiei.

Închiderea unei instituţii se face doar dacă nu sunt îndeplinite cerinţele legii cu privire la funcţionarea acesteia. Haideţi să nu mai plângem pe umerii unei instituţii incapabile să respecte ea însăşi legea privitor la emiterea autorizaţiilor de funcţionare. Mă refer la “Casa Bunicii”, care nu a avut, defel, autorizaţie, dar Primăria a continuat să-i lase să fiinţeze, şi aşa, vreme de câţiva ani buni (?!?), iar în cazul Teatrului “Auăleu”, să le admită să funcţioneze şi fără să aibă locuri de parcare special amenajate acestui scop. Ce nu-i clar aici? De ce se bate monedă pe faptul că POPA’S ar fi vinovat de toate relele pe care ei le produc prin încălcarea legii? “De neimaginat ce se întâmplă, imposibil, sumbru, ireal, duşmănos, rău de tot…”, le plânge de milă autorul textului inserat în publicaţia amintită.

Nu e niciun război, monşer, e doar dreptul cetăţeanului de a cere verificări cu privire la încălcarea oridinii publice şi a faptului că nu sunt asigurate locuri de parcare, aşa cum prevede legea. Sesizările “Cetăţeanului de Onoare” al Judeţului Timiş, Ştefan Popa POPA’S, reclamă să i se respecte dreptul de a trăi în linişte, de a nu fi supus unor cazne zgomotoase din partea vecinilor. Atât şi nimic mai mult! Sesizările sale către Poliţia Locală şi către Poliţia Naţională au fost întemeiate, de fiecare dată cei în cauză fiind amendaţi. Documentarea corectă este îndatorirea deontologică a celui care scrie în spaţiul public şi, cu atât mai mult, a unui ziarist. Grădina de la “Scârţ” a fost închisă pentru că nu a avut autorizaţie de funcţionare, nu pentru că POPA’S a făcut reclamaţii neîntemeiate.

Cei de la “Casa Bunicii” au primit… 239 de amenzi, în valoare de 60 de milioane de lei, pentru neregulile în care au perseverat, perturbând liniştea străzii; la fel fac şi cei de la “Scârţ”. Hai să ne vedem de treabă şi să nu mai amestecăm apele! Să lăsăm instanţele de judecată să-şi facă datoria! Iar cei vinovaţi, în frunte cu Primăria, să suporte consecinţele legii! Punctum!”

Comentarii

comentarii