Acasă Cultura Stihuri dedicate de poeta Luminiţa Niculescu unui OM ce nu va putea...

Stihuri dedicate de poeta Luminiţa Niculescu unui OM ce nu va putea fi uitat: Mitropolitul Nicolae al Banatului

848
DISTRIBUIȚI

carti mitropolitAnii vin, trec şi se transformă în amintiri. Unele se pierd în nisipul grijilor, altele ne însoţesc mereu, devenind memorabile.

Un astfel de portret memorabil este cel al Părintelui Mitropolit Nicolae al Banatului, care nu va putea fi uitat de niciunul dintre cei care l-au cunoscut, pentru că ÎPS Sa a apus aici, dar a răsărit Sus.

 

Blând, cu suflet nobil şi sincer, împodobit din adevăratul izvor al Grădinii Ghetsimanii.

Luminiţa Niculescu – poetă, eseistă şi traducătoare, doctor în Literatură comparată (SUA) – i-a dăruit fostului păstor al sufletelor creştine din Banat două volume de poezii, ”Psalmii îngerilor de seară” şi ”Noaptea cu îngeri”.

Sunt stihuri ”de seară”, care se pot lectura plăcut şi uşor, dar recomand citirea lor pe îndelete, pentru a te lăsa pătruns deplin de înţelesul cuvintelor.

”Apusul nu înseamnă sfârşit, ci un nou început, tors în caierul veşniciei. Versurile cuprinse în această carte sunt toarse din caierul Cerului şi aşternute pe o pânză albă, ţesută cu multă grijă de o creştină, care din pânza ei i-ar îmbrăca pe îngerii şi pe sfinţii din Cer. Autoarea dedică mai întâi aceste stihuri unui Părinte care a brăzdat, la rându-i, prin cuvânt, mai bine de o jumătate de veac, în ogorul Banatului”, prefaţează volumul ”Noaptea cu îngeri”, ÎPS Ioan, Mitropolitul Banatului.

”dincolo de stele/ unde plânsn-ajunge,/ nici zbor nu se frânge,// unde rugile mele/ nu mai sunt stinghere,/ nu se mai tem de umbre,//” (…) ”inele din legende/ aşteaptă/ la margine de carte/ o altă realitate.” sunt rânduri din poezia ”Unde” care deschide ”Noaptea cu îngeri”.

Luminiţa Niculescu a scris aceste rânduri cu sfială, emoţie şi bucurie, pe care i le-a închinat celui care a fost Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului.

”Aşa cum ştiu cei care l-au cunoscut şi iubit, Înaltul Nicolae citea omul ca pe o carte; nu îl răsfoia superficial, neatent sau grăbit, ci îl studia pagină cu pagină, cu răbdare, discernământ, fineţe a spiritului şi înţelepciune. (…). Se bucura de bucuriile noastre, se întrista de suferinţele noastre. Nu ‘scria reţete’, nu recomanda tratamente – ne reprograma la o următoare împreună-vorbire la anumite intervale, pentru a ne oferi din nou sprijin, ocrotire, înţelegere, afecţiune, arta de a înfrunta greutăţile prin care trecem…”, spune autoare stihurilor, Luminiţa Irina Niculescu.

Binecuvântată stea a avut poeta, atunci când însuşi Vlădica Nicolae i-a dăruit aprecieri la volumul ”Psalmii îngerilor de seară”, apreciind că ”autoarea îmbie lectura acestui volum atât celor interesaţi de a se iniţia în tainele rugăciunii cât şi celor care doresc să înainteze pe calea apropierii de Dumnezeu.”

Comentarii

comentarii