Acasă Sănătate Stilul de viaţă nesănătos conduce la apariţia cancerului

Stilul de viaţă nesănătos conduce la apariţia cancerului

DISTRIBUIȚI

cancerCel puţin, aşa susţin studiile realizate de cercetătorii străini. Dacă unii specialişti susţin că amprenta genetică este de nezdruncinat în probabilitatea apariţiei maladiei la un individ, alţii, susţin că amprenta strămoşilor nu are niciun efect asupra urmaşilor. Mai mult, susţin că cea mai mare parte a cazurilor de cancer ar putea fi evitate, dacă avem un stil de viaţă sănătos.
Astfel, factorii incriminaţi în apariţia cancerului ar fi toxinele, expunerea la razele solare şi obiceiurile alimentare nesănătoase şi abia mult în urma acestora se clasează factorii pur genetici.
Desigur, simpla renunţare la fumat, adoptarea unui regim alimentar sănătos pentru a avea o greutate corporala în limite normale şi consumarea cu moderaţie a alcoolului nu exclud apariţia unui cancer, dar scad semnificativ riscurile.
„De majoritatea cazurilor de cancer se face vinovat un stil de viaţă greşit. Regimurile alimentare, expunerea la razele UV, fumatul şi bolile joacă un rol mult mai important decât moştenirea genetică atât de des invocată”, susţine studiul, care mai arată că prin eliminarea acestor factori „declanşatori” ai cancerului, s-ar putea evita până la 90% din cazuri, arată studiul publicat de revista Nature.
Concluziile noului studiu sunt absolut contrare rezultatelor unei alte cercetări efectuate anterior, dar tot în cursul anului 2015, care susţinea că tipurile de cancer sunt doar consecinţa unei oarecare lipse de noroc şi că măsurile de prevenire au un impact foarte scăzut, subliniindu-se că majoritatea cancerelor sunt cauzate de „derapajele” ADN-ului în timpul îmbătrânirii şi al diviziunii celulelor.
Noul studiu a luat în considerare aceleaşi date ştiinţifice, dar, în mod paradoxal, a ajuns la concluzia contrară. Dr Ysuf Hannun de la Universitatea Stony Brook din New York arată că neşansa are un rol în dezvoltarea unui eventual cancer, dar că factorii de mediu şi stilul de viaţă al persoanei sunt determinante în declanşarea acestei dezvoltări a bolii.
Această teorie sugerează că orice individ trebuie să încerce să limiteze pe cât posibil propriile riscuri, ştiind că eforturile lui vor avea un impact pozitiv.

Comentarii

comentarii