Acasă Actualitate Stop pierderii milioanelor de euro! Guvernul României răspunde solicitării FACIAS

Stop pierderii milioanelor de euro! Guvernul României răspunde solicitării FACIAS

DISTRIBUIȚI

Guvernul răspunde solicitării FACIAS. Executivul recunoaște că trebuie să se schimbe ceva în domeniul implementării directivelor UE pentru ca România să nu mai piardă milioane de euro. Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a semnalat anul trecut printr-o scrisoare oficială, dar și printr-o plângere prealabilă adresată Guvernului faptul că România pierde milioane de euro anual sub forma unor amenzi primite de la Comisia Europeană pentru neimplementarea la termen a directivelor europene.

Ca urmare a demersului FACIAS, Guvernul admite faptul că există o problemă la acest capitol și că este necesară “întărirea capacității administrative a autorităților abilitate să realizeze transpunerea și aplicare actelor legislative ale UE”. Cu toate acestea, reprezentantul Guvernului spune că Executivul nu poate impune o procedură unitară de lucru, așa cum solicitase FACIAS, pentru că nu s-ar respecta principiul separării puterilor în stat.

FACIAS apreciază deschiderea acestei instituții dar nu poate să nu remarce faptul că răspunsul Guvernului ocolește o soluție la îndemâna autorităților, respectiv adoptarea unei legi care să stabilească o astfel de procedură unică pentru toate instituțiile responsabile cu implementarea directivelor UE.

De asemenea, FACIAS a semnalat anul trecut că România a trebuit să plătească 3 milioane de euro pentru neimplementarea unei singure directive și că banii publici, care se pierd din cauza acestor nereguli, ar putea fi folosiți în investiții pentru România, dacă instituțiile și-ar face treaba iar persoanele implicate în aceste proceduri ar fi responsabilizate pentru modul defectuos sau tardivitatea cu care își îndeplinesc atribuțiile de serviciu.
Ca de fiecare dată, FACIAS va merge mai departe cu demersurile sale pentru a determina responsabilii să găsească soluții efective pentru această problemă. Vom urmări acest caz în continuare și vom solicita instanțelor cu putere de decizie să oblige instituțiile de stat abilitate să genereze proceduri, care în urma aplicării lor, să diminueze substanțial posibilitatea ca România să plătească amenzi de milioane de euro.

 

 

Comentarii

comentarii