Acasă Economic Străinii cumpără tot mai mult pământ românesc. Numărul tranzacțiilor cu terenuri agricole...

Străinii cumpără tot mai mult pământ românesc. Numărul tranzacțiilor cu terenuri agricole din Arad s-a dublat față de anul trecut

DISTRIBUIȚI

Numărul tranzacțiilor cu terenuri agricole s-a dublat în ultimul an, în județul Arad, unde au fost semnate peste 18.000 de contracte, multe dintre achiziții fiind făcute de către străini, care în acest moment ar controla aproximativ 20 la sută din suprafața arabilă a județului. Terenuri din zona de șes a județului au fost vândute și cu 12.000 de euro hectarul, iar prețul mediu este de 7.000 de euro în județ, cu 15 la sută mai mare decât în 2016. Reprezentanții Direcției Agricole Arad au declarat, luni, corespondentului News.ro, că de la apariția Legii 17/2014, care le dă posibilitatea străinilor să cumpere terenuri în România, peste 35.000 de tranzacții au fost înregistrate, din care mai mult de jumătate sunt cu cetățeni străini sau firme din afara țării.

Din aprilie 2016 și până la 31 iulie 2017, au fost înregistrare aproximativ 18.000 de tranzacții, adică mai multe decât în 2014 și 2015 la un loc (17.000 de tranzacții în cei doi ani).

Șeful Direcției pentru Agricultură a Județului Arad, Ioan Martin, a declarat pentru News.ro că numărul tranzacțiilor cu terenuri agricole ”a crescut spectaculos”, iar numai săptămâna trecută au fost înregistrate 446 de oferte de vânzare. ”Datele noastre arată un interes mult mai mare pentru achiziția de terenuri arabile decât în anii precedenți, ceea ce a dus, inevitabil, la o creștere a prețurilor și arendelor. Un motiv pentru care se cumpără suprafețe însemnate îl poate reprezenta faptul că subvențiile acordate de APIA sunt pe un trend ascendent”, a spus Ioan Martin. Conform sursei citate, prețurile pentru terenurile din zona de șes a județului sunt cuprinse între 8.000 și 12.000 de euro, cele mai scumpe fiind în apropierea municipiului Arad și în zonele Curtici, Chișineu-Criș și Sântana.

”Se caută în special suprafețe care pot fi compactate, pentru a fi lucrate cu resurse mai mici. Sunt căutați proprietarii din anumite zone și se cumpără de la toți, pentru că încă avem foarte mulți proprietari cu terenuri mici, de jumătate de hectar sau unu – două hectare. Se vând cel mai bine terenurile plasate lângă șosele, ușor accesibile și situate la câmpie”, a declarat un agent imobiliar, Marius Igrișan, a cărui firmă a intermediat cu 60 la sută mai multe tranzacții cu terenuri arabile în ultimele 12 luni față de perioada anterioară. Prețurile cele mai mici sunt în zone deluroase, precum Gurahonț, unde un hectar costă de la 2.000 de euro până la 5.000 de euro. În medie, un hectar de teren agricol costă 7.000 de euro în județul Arad, în ultimul an fiind înregistrată o creștere de aproximativ 15 procente a prețului, pe fondul numărului mare de tranzacții. Date statistice privind suprafețele deținute de străini nu există actualizate în ultimul an, însă în aprilie 2016 persoane fizice și firme din afara țării aveau în proprietate peste 30.000 de hectare din suprafața arabilă de 350.000 de hectare a județului Arad. Conform estimărilor, 40.000 de hectare ar aparține acum străinilor. Suprafața deținută de străini nu a crescut la fel de mult ca numărul de contracte de vânzare-cumpărare pentru că o mare parte dintre tranzacții s-au făcut între cetățeni străini. În ceea ce privește suprafața arabilă controlată de străini, având în vedere că ei pot administra terenuri și fără să fie proprietari, aceasta ar putea ajunge la 70.000 de hectare, adică 20 la sută din terenurile agricole ale județului Arad.

Comentarii

comentarii