Acasă Actualitate Strategie ”bombă”. Sub pretextul retehnologizării Colterm, primarul Nicolae Robu vrea să crească...

Strategie ”bombă”. Sub pretextul retehnologizării Colterm, primarul Nicolae Robu vrea să crească prețul căldurii cu 20,7%. După alegerile din 2020

DISTRIBUIȚI

Primăria Timișoara le pregătește o surpriză neagră timișorenilor. Având drept acoperire un proiect de modernizare a Colterm, proiect ce se dorește a fi finanțat din bani europeni, se pregătește o scumpire de proporții a căldurii. Nu, nu de anul acesta și nici în următorii doi ani, câte mai este primar Nicolae Robu, ci din 2021. Scumpirea va fi una substanțială, de 20,7%, de la 318 lei/Gcal la 383,8 lei/Gcal.

Consilierii locali vor trebui să voteze în ședința Consiliului Local Timișoara de miercuri, 24 octombrie, Planului anual de evoluţie a tarifelor pentru energie termică  pentru implementarea Proiectului „Retehnologizarea sistemului centralizat de termoficare din municipiul Timişoara în vederea conformării la normele de protecţia mediului privind emisiile poluante în aer şi pentru creşterea eficienţei în alimentarea cu căldură urbană – Etapa II”

Conform expunerii de motive a primarului Nicolae Robu, ”proiectul este luat în considerare  pentru finanţarea prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020 şi va dezvolta reabilitarea unor tronsoane din reţele termice primare şi secundare, în scopul creşterii eficienţei energetice a sistemului centralizat de alimentare cu căldură din municipiul Timişoara.

Aplicaţia de finanţare şi documentaţiile de atribuire aferente proiectului au fost elaborate în cadrul contractului “Sprijin pentru AM POS Mediu în vederea completării portofoliului de proiecte finanţate prin Axa Prioritară 3 a POS mediu, pentru 7 aplicaţii” şi ulterior au fost revizuite conform Ghidului Solicitantului aferent Programului Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020.

Obiectivul specific al proiectului constă în reabilitarea unor tronsoane de reţea primară şi parţial a reţelelor secundare de distribuţie a energiei termice pentru încălzire, apă caldă de consum şi recirculaţia acesteia, aferente a 25 puncte termice, în vederea creşterii eficienţei energetice a sistemului, reducerii emisiilor de poluanţi şi îmbunătăţirii sănătăţii populaţiei.”

Stabilirea Planul anual de evoluţie a tarifelor, ce trebuie votat în Consiliul Local ”s-a făcut în baza Analizei de suportabilitate, al cărui scop îl reprezintă stabilirea tarifului maxim ce poate fi suportat de populaţia beneficiară a serviciului de termoficare, tarif care să acopere atât costul de producere, cât şi valoarea investiţiilor propuse a se realiza prin modernizarea SACET. Pe baza studiilor relevante din domeniu, raportul mediu de suportabilitate pentru stabilirea tarifelor este 8.5% pentru gospodăriile cu venituri medii”.

Specialiștii din primărie, sub atenta îndrumare a primarului Robu, au stabilit în ce măsură vor suporta timișorenii, care încă se mai încălzesc de la falimentara Colterm, mărirea de preț.

Conform raportului de specialitate care însoțește proiectul de HCL, ”Municipiul Timişoara susţine o politică tarifară (aferentă energiei termice pentru populaţie) ce ţine cont de constrângerile date de suportabilitate, precum şi de nevoia de a optimiza resursele financiare ale proiectului.

Astfel, noua propunere a planului tarifar pentru 2018-2040 va ţine cont de încadrarea preţului local de facturare a energiei termice în limita maximă de 8.5% din venitul mediu pe gospodăriei, dar şi de impactul psihologic al creşterii tarifare asupra comportamentului de cumpărare a consumatorului, având în vedere competitivitatea în raport cu preţurile alternativei de încălzire individuală”.

Chiar dacă vor fi votate săptămâna viitoare, noile prețuri vor intra în vigoare (oare de ce?) doar după alegerile din 2020 la care Nicolae Robu vrea să mai prindă un nou mandat de primar. Al treilea.

Comentarii

comentarii