Acasă Cultura Street Delivery – Smart Cities? – un eveniment-manifest pentru arte, urbanism și...

Street Delivery – Smart Cities? – un eveniment-manifest pentru arte, urbanism și arhitectură, la Timișoara

DISTRIBUIȚI

Timișorenii sunt invitați să se pregătească pentru o nouă ediție a amplei manifestări cultural-artistice Street Delivery – Smart Cities? 2018, un eveniment-manifest pentru arte, urbanism și arhitectură, în perioada 15 -17 iunie, pe strada General Eremia Grigorescu, din capitala Banatului.

Astfel, Street Delivery dă startul celui mai influent eveniment de responsabilitate civică pentru o urgență comună: nevoia unui oraș pentru oameni. “În 2018, situația arată din ce în ce mai alarmant. Avem prea mulți ani de recuperat într-un oraș care continuă să ne sacrifice. Cum aducem înapoi timpul pierdut? Deprinderile obsesive, automate pe care le punem zilnic în practică ne deteriorează mediul și bunăstarea în asemenea hal încât ne trezim că petrecem ani de zile într-un trafic infernal dând vina pe ceilalți, dar nu ne-am da jos din mașină să mergem pe jos sau cu bicicleta. E prea complicat. Respirăm cel mai poluat aer din Europa, dar turnăm și mai mult beton peste puținul spațiu verde pe care îl mai avem. Suntem conștienți că automobilul a cucerit fiecare metru de promenadă, dar continuăm să lărgim bulevarde în loc să oferim mai mult loc oamenilor”, este mesajul organizatorilor.

Tema Street Delivery din 2018 este “Smart Cities?”, iar semnul întrebării din titlul ei nu-i întâmplător.

“Chestionăm capacitatea tehnologiei de a ne face mai deștepți, mai înțelepți, mai buni. Invităm cetățeni, organizații și companii să propună moduri prin care orașele noastre să devină mai inteligente, mai vii, mai prietenoase cu locuitorii lor. Ce este, în fond, un “Smart City”? Un oraș dominat de tehnologie sau unul în care oamenii aplică noile dezvoltări pentru o conviețuire mai plăcută? Un buzz-word de marketing sau o direcție inevitabilă a marilor aglomerări urbane?  Un oraș “smart” își șterge trecutul pentru nou sau știe să aibă grijă de propria sa memorie și identitate? Ce poți face într-un oraș în care sistemul de reciclare ba nu există, ba nu funcționează? Cât de “smart” e să ai propria grădină pe bloc sau pe acoperișul clădirii în care lucrezi? Tema e mult mai vastă decât nișa tech, iar proiectele pe care le vom găzdui nu se rezumă la IT. Credem că a fi deștept înseamnă și să apreciezi lucrurile bune din trecut, să le dezvolți prin retro-inovare”, mai susțin organizatorii.
Street Delivery este un eveniment-manifest inițiat în 2006 de Cărturești și Ordinul Arhitecților din România.  Intrarea este liberă, dar implică responsabilitate față de ceilalți și față de oraș.

Comentarii

comentarii