Acasă Actualitate Studenţii din ANOSR fac amendamente la pachetul de Legi ale Educaţiei Naţionale

Studenţii din ANOSR fac amendamente la pachetul de Legi ale Educaţiei Naţionale

345
DISTRIBUIȚI

“ANOSR consideră inacceptabil pachetul de legi propus spre a fi votat în parlament, cu numeroase modificări de conţinut în ceea ce priveşte o serie de prevederi fundamentale legate de studenţi şi drepturile acestora”
Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) este dezamăgită de pachetul de legi propus spre a fi votat în parlament şi îşi manifestă intenţia solicitării unor amendamente la pachetul de Legi ale Educaţiei Naţionale. “ANOSR  consideră inacceptabil faptul că la ultimele dezbateri  publice pe marginea Legii Educaţiei, Ministrul Educaţiei a ignorat cu desăvârşire, din nou, consultarea reprezentanţilor studenţilor care reprezintă mai bine de 80% din comunitatea academică. ANOSR consideră inacceptabil pachetul de legi propus spre a fi votat în Parlament, cu numeroase modificări de conţinut în ceea ce priveşte o serie de prevederi fundamentale legate de studenţi şi drepturile acestora. Studenţii consideră că noua variantă a legii educaţiei, lezează în mod intenţionat drepturile şi interesele studenţilor şi mai mult, restricţionează implicarea acestora la nivel decizional. Aceste probleme au survenit în urma schimbărilor majore din capitolul “statutul studentului”, modificări de care reprezentanţii studenţilor nu au fost anunţaţi”, transmite ANOSR.

Probleme…
Studenţii din ANOSR au analizat ultima variantă propusă, au identificat problemele şi propune schimbarea acestora. “Problemele identificate sunt: lipsa cu desăvârşire a reprezentativităţii studenţilor cu procentajul de 25% din Senatul universităţilor, acest lucru fiind lăsat la latitudinea universităţilor. Procent câştigat de către studenţi în urma protestelor din primăvara anului 1995; organizarea alegerilor pentru studenţii reprezentanţi, de către studenţi, a fost scoasă din noua variantă a legii; Acest fapt încălcând principiul democraţiei şi al independenţei reprezentării studenţilor; lipsa reprezentanţilor studenţilor din structura Consiliului ARACIS, ca parteneri în procesul asigurării calităţii: examenul de licenţă prevede două probe obligatorii; Consiliul Naţional al Rectorilor îşi arogă rolul de Minister al Învăţământului Superior; lipsa posibilităţii cumulării burselor sociale şi a celor sociale ocazionale cu alte forme de burse ( de merit, studiu sau performanţă); lipsa indexării anuale cu rata de creştere a utilităţilor, a subvenţiei pentru regia de cămin în ceea ce priveşte studenţii care ocupă locuri finanţate de la bugetul de stat: dreptul studenţilor de a participa la evaluarea cadrelor didactice numai în conformitate cu carta universitară”, transmit reprezentanţii ANOSR.

“Educaţia stă şi în mâinile studenţilor!”
ANOSR solicită ca reprezentanţii studenţilor să fie consultaţi în toate aspectele din domeniul educaţiei şi ca amendamentele precizate să fie adăugate în noul pachet de legi. “Sperăm că doamna ministru nu a uitat că Educaţia reprezintă una din componentele esenţiale dezvoltării unei societăţi bazate pe cunoaştere. Masa studenţească formează o mare parte din această societate, deci cunoaşterea şi dezvoltarea ei stau în mâinile studenţilor şi a Educaţiei, altfel spus : Educaţia stă şi în mâinile studenţilor! Dacă “Instanţa” este severă, şi studenţii vor răspunde cu severitate!”, transmit reprezentanţii ANOSR: Cezar Hâj – preşedinte ANOSR, Cristina Fiţ – vicepreşedinte PR ANOSR şi Daniela Alexe – vicepreşedinte educaţional ANOSR.

Comentarii

comentarii