Acasă Eveniment Studenţii – nemulţumiţi de banii primiţi de la Uniunea Europeană

Studenţii – nemulţumiţi de banii primiţi de la Uniunea Europeană

491
DISTRIBUIȚI

studentiOrganizaţia Europeană a Studenţilor (ESU), din care face parte şi ANOSR, este profund nemulţumită de banii primiţi de la Uniunea Europeană, pentru perioada 2014-2020.

Mai multe probleme care au fost ridicate de studenţi cu privire la noul program al Uniunii Europene pentru educaţie şi tineret nu au fost luate în considerare. Miercuri, Consiliul European a ajuns la un acord prin care se alocă doar 14,5 miliarde de euro propunerii „Erasmus +” din totalul de 960 de miliarde de euro ai Uniunii Europene. O controversată idee cu privire la o nouă facilitate de garantare a împrumuturilor a primit 3,5 % din bugetul pentru „Erasmus+”, adică 450 de milioane de euro. Programul ar fi trebuit să primească în total 17 miliarde de euro.

Studenţii se opun sistemului de împrumuturi al UE

În februarie 2013, liderii statelor membre ai Uniunii Europene au cerut o tăiere fără precedent a bugetului total al UE, care a afectat şi programele pentru educaţie şi tineret. Alocările finale bugetare vor deveni clare abia în această toamnă, când Statele Membre şi Parlamentul European vor lua o decizie oficială asupra propunerii.  Organizația Europeană a Studenților a luptat cu înverșunare împotriva Sistemului de Împrumuturi pentru Masteranzi al UE . ESU consideră că nu este o decizie înțeleaptă introducerea unei asemenea scheme în această perioadă de nesiguranță economică și că studenții vor fi reticenți în a-și lua mai multe datorii.  În schimb, banii ar putea fi investiți în mai multe proiecte educaționale de succes.“Propunerea crește nivelul datoriilor studenților, care se confruntă deja cu o rată a șomajului extrem de ridicată, riscă un exod al creierelor în unele regiuni șI, mai presus de toate, instituțiile europene au un control limitat asupra acestora, deoarece vor  fi în mâinile intermediarilor financiari”, a declarat Karina Ufert, președinte ESU.

Comentarii

comentarii