Acasă Cultura Studenţi şi elevi din Timişoara lucrează la un spectacol de Teatru Forum,...

Studenţi şi elevi din Timişoara lucrează la un spectacol de Teatru Forum, sub îndrumarea unei echipe de la Théâtre de l’Opprimé din Paris

DISTRIBUIȚI

Studenţi şi elevi din Timişoara lucrează, sub îndrumarea unei echipe de la Théâtre de l’Opprimé din Paris, la spectacolul “Invizibil/ Vizibil” de Teatru Forum. Premiera, la care spectatorii sunt invitaţi ca participanţi activi, se va desfăşura vineri, de la ora 15.00, la Teatrul Basca/ Solidart Timişoara, strada Ion Mihalache, nr.2) a cărui echipă facilitează şi repetiţiile spectacolului. 

Acest eveniment este doar unul dintr-o serie de zece evenimente cu public ale unui amplu şi captivant proiect cultural coordonat de Institutul Intercultural Timişoara: „Invizibil/Vizibil – Deconstruirea stereotipurilor şi depăşirea marginalizării comunităţilor rome din Timişoara şi din Europa” face parte din Programul Cultural „Timişoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” şi este finanţat de Municipiul Timişoara prin Centrul de Proiecte. Arte performative, teatru forum, teatru rom, concert, dezbateri academice, întâlniri cu organizaţii şi grupuri informale de romi locale, intervenţii urbane cu mijloace artistice şi acţiuni de animare culturală în cartiere defavorizate, o expoziţie despre Holocaustul romilor, activităţi cu elevi despre patrimoniul oraşului, o valoroasă şi accesibilă colecţie de artă modernă romă – sunt doar o parte dintre elementele care alcătuiesc arhitectura complexă a proiectului dedicat  unei teme care a fost deseori ascunsă şi respinsă ca nerelevantă pentru Timişoara: cultura romilor. Accesul publicului la toate evenimentele proiectului „Invizibil/Vizibil – Deconstruirea stereotipurilor şi depăşirea marginalizării comunităţilor rome din Timişoara şi din Europa” este liber.

Teatrul Forum este un tip de teatru centrat pe probleme sociale şi are scopul de a sensibiliza participanţii cu privire la drepturile noastre, la nedreptăţile întâmpinate şi la rolul fiecărei persoane în schimbarea societăţii în bine. Cu ajutorul unui membru al trupei de teatru, Joker-ul, persoanele voluntare din public pot urca pe scenă pentru a interveni în găsirea unei soluţii pentru situaţia de opresiune prezentată.

Théâtre de l’Opprimé a fost înfiinţat la Paris, de o echipă care a lucrat direct cu Augusto Boal, inventatorul acestei forme de exprimare.

Comentarii

comentarii