Acasă Actualitate Studenții de la UVT pot veni la cursuri doar cu „certificat verde”....

Studenții de la UVT pot veni la cursuri doar cu „certificat verde”. Ce se întâmplă la celelalte universități de stat din Timișoara?

518
DISTRIBUIȚI

Studenții Universității de Vest din Timișoara vor putea veni fizic la cursuri doar cu „certificatul verde”. Dintre universitățile de stat din Timișoara, UVT-ul este singura care are o astfel de prevedere. La „Poli”, oricum, toate cursurile se țin online; la „Știința Agricole” ar urma să fie luată luni o hotărâre; iar la „Medicină” se pune accentul pe respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii COVID-19 și pe testare.

„Există acea prevedere privind instituțiile publice. Este o decizie luată la nivel de Consorțiu Universitaria. A fost în weekend o întâlnire la Predeal în care s-a hotărât obligativitatea «certificatului verde»”, ne-a spus Horea Băcanu, purtător de cuvânt al Universității de Vest din Timișoara. Deși în HCNSU de vineri se recomandă trecerea în online a cursurilor în următoarele două săptămâni, la UVT încă nu a fost luată o astfel de decizie definitivă, existând momentan facultăți care funcționeză fizic, strict online sau în sistem hibrid.

„Universitățile din Consorțiu reiterează ferm, și cu această ocazie, necesitatea și importanța vaccinării cadrelor didactice, a studenților și personalului didactic-auxiliar și nedidactic din universități pentru revenirea cât mai rapidă și în condiții de siguranță maximă la învățământul prezențial și la o activitate universitară normală”, se arată într-un comunicat de presă al Consorțiului Universitaria.

În ceea ce privește Universitatea Politehnica Timișoara (UPT), ar urma să fie luată o hotărâre luni, însă nu se știe ce rost ar avea aceasta, din moment ce oricum toate cursurile se desfășoară online. Tot luni, și conducerea Universității de Științe Agricole si Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României” (USAMVB) ar trebui să ia o hotărâre în această privință.

O altă abordare există, însă, la Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” Timișoara (UMFT). Aici, se pune accentul mai mult pe respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii infecției cu SARS-CoV-2. În plus, studenții au și un centru de testare gratuită, la care pot merge să verifice dacă sunt infectați cu COVID-19 încă de la primele semne.

„La noi nu trebuie certificat. La noi, studenții trebuie să aibă mască, să se dezinfecteze pe mâini și să aibă temperatură sub 37,3℃, conform ordinului comun al ministerelor Educației și Sănătății. Avem laboratorul nostru de testare, unde, la cerere, studenții pot să vină se se testeze, dacă au cel mai mic simptom sau știu că au avut contact (cu o persoană infectată – n.r.). Cursurile sunt și online și onsite (față în față – n.r.), depinde de spațiul pe care îl avem în amfiteatru și de numărul de studenți. Acolo unde este posibil, se face onsite. Unde nu e, se face online. Lucrările și stagiile se fac stric onsite”, ne-a declarat Octavian Crețu, rector al UMFT.

Vă amintim că, de luni, au intrat în vigoare mai multe restricții, în mod special pentru persoanele nevaccinate. Printre altele, în instituțiile publice, vizitatorii ar trebui să aibă „certificat verde”. La fel și în clădirile de birouri cu peste 50 de persoane simultan prezente, atât pentru vizitatori, cât și pentru angajați. „Carantina de noapte” se instituie în toate localitățile, în fiecare zi, indiferente de rată. Mai exact, magazinele se închid la ora 21.00, iar persoanele nevaccinate sau care nu au trecut prin boală în ultimele 180 de zile nu vor putea circula în afara locuinței, după ora 22, fără motive justificate, dovedite cu declarație pe propria răspundere sau adeverință de la angajator. În plus, toți elevii au primit o vacanță de două săptămâni.

Hotărârea de Guvern 91/22.10.2021, cea prin care au fost instituite noile măsuri, o puteți găsi la: https://stirioficiale.ro/hotarari/hotarare-nr-91-din-22-10-2021.

Comentarii

comentarii