Acasă Actualitate Studioul TVR Timişoara este neguvernabil

Studioul TVR Timişoara este neguvernabil

DISTRIBUIȚI

80 de reprezentanţi ai mediului cultural şi academic din întreaga ţară, reuniţi la iniţiativa conf. dr. Ciprian Valcan, au anunţat, ieri, semnarea unei scrisori de protest faţă de înlăturarea lui Lucian Ionică din funcţia de director al Studioului Regional TVR Timişoara. Scrisoare de protest denunţă ca „rizibil şi jignitor pretextul invocat pentru înlocuirea din funcţie a lui Lucian Ionică” şi avertizează ca acesta „a fost supus unor şicane specifice metehnelor balcanice ale locului”. „Suntem pe deplin solidari cu Lucian Ionică şi protestăm cu vehemenţă împotriva acestui nou abuz al sistemului politic din România, devenit un veritabil sistem al ipocriziei şi imposturii. Socotim că este inadmisibil ca asemenea lucruri să se petreacă într-o societate democratică, într-o instituţie publică de presă, unde imixtiunea politicului este interzisă prin lege, şi cerem să se revină imediat asupra acestei decizii abuzive şi absurde,” spun semnatarii protestului. Şi Societatea Timişoara s-a declarat solidară cu Lucian Ionică şi a anunţat că protestează „faţă de această nouă luare sub control politic a televiziunii publice”.

„Am contestat în justiţie decizia de concediere”

Într-o conferinţă de presă susţinută ieri, la sediul Societăţii Timişoara, Lucian Ionică a declarat: „prin Decizia nr. DRU/212/09.07.2009, Alexandru Sassu, preşedinte-director general al SRTV, m-a concediat pe motiv că nu aş corespunde profesional pentru funcţia de director al Studioului Teritorial Timişoara. Am luat cunoştinţă de această decizie în data de 16 iulie 2009. în prezent mă aflu în perioada de preaviz de 20 de zile, ce se încheie în data de 13 august 2009. Mi-au fost oferite alte posturi în cadrul SRTV (realizator de emisiuni RTV: 1 la Timişoara şi 5 la Bucureşti, consilier în management: 25 la Bucureşti; editor ştiri: 1 la Bucureşti). N-am putut să accept nici unul dintre acestea pentru că ar fi însemnat să validez un act lipsit de temei, ilegal şi profund imoral, cu substrat politic. Am contestat în justiţie decizia de concediere”.
În data de 15 iunie Ionică a depus un memoriu în atenţia Comisiilor pentru cultură, artă şi mijloace de informare în masă ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, prin care a arătat „seria de presiuni inadmisibile la care a fost supus de către Alexandru Sassu începând din aprilie 2008”.
Preşedintele-director general al TVR, Alexandru Sassu, l-a demis pe dl. Lucian Ionică din funcţia de director al Studioului Teritorial TVR Timişoara invocînd motivul necorespunderii profesionale a acestuia. Sassu s-a bazat în această decizie pe concluziile unei comisii formate din trei membri ai Consiliului de Administraţie al TVR, doi desemnaţi politic, liberala Dida Drăgan şi peremistul Radu Toma, şi unul ales de către salariaţi, Sorin Burtea.
„Politicul şi-a băgat coada”

„Studioul TVR Timişoara este neguvernabil dacă politicul îşi bagă coada,” a afirmat Lucian Ionică. El a susţinut că exact în perioadele electorale şi preelectorale nu s-a aflat, în fapt, la conducerea studioului TVR Timişoara,fiind delegat la Bucureşti, unde şefii televiziunii publice nu i-au dat nimic de făcut. Una dintre aceste delegaţii a costat SRTV aproape 9.000 de lei, bani plătiţi pe hotel, diurnă şi cheltuieli de deplasare. „Această campanie de înlăturare a mea a început anul trecut când directorilor de studiouri teritoriale li s-a cerut să desemneze pe unul dintre ei care să se ocupe, la Bucureşti, de pregătirea canalului TVR 3. M-au ales pe mine, şi am fost delegat la Bucureşti pentru 60 de zile, respectiv între 15 aprilie şi 15 iunie. Acolo nici măcar nu am avut obiect de activitate, nefiind rezolvate problemele tehnice. După cele 60 de zile mi s-a cerut să mai rămân la Bucureşti încă o lună şi jumătate. Am refuzat în scris şi m-am întors la Timişoara. Pe perioada delegării mele, conform legii, s-au transferat atribuţiile manageriale. A urmat o şedinţă de sindicat la care nu am participat şi în care s-a discutat doar despre mine. Imediat după ce mi-am reprimit dreptul de semnătură, au venit două comisii de verificare, un audit intern şi un control financiar, care au concluzionat că totul e in ordine. În octombrie 2008 am fost din nou convocat pentru două luni la Bucureşti, dar am refuzat în scris dispoziţia de serviciu, pentru că perioada coincidea cu pregătirea şi derularea Festivalului DocumFest. Recent a avut loc o altă şedinţă sindicală împotriva mea, apoi o altă Comisie de control de la Bucureşti care a concluzionat că, după 5 ani în care am fost redactor-şef al Studioului TVR Timişoara şi alţi aproape 6 ani de directorat, nu corespund profesional, aşa încât am fost demis. În toată perioada aprilie-noiembrie a anului trecut am încercat sa ajung la preşedintele-director al televiziunii si nu am fost primit decât în luna decembrie când mi-a spus să-mi dau demisia. I-am spus că nu mă simt vinovat pentru nimic, aşa încât refuz să-mi dau demisia,” spune Lucian Ionică.

Sindicaliştii nu îl vor

Dintre acuzele care îi sunt aduse directorului de către contestatari, printre care se numără Adrian Cireap, Raico Cornea, Ionuţ Groza, Dite Dinesz, Nelu Vlad, Dorin Munteanu, Daniel Spătaru, principalele par a fi cele conform cărora actualul director nu-şi asumă responsabilităţi, tergiversând aprobarea unor proiecte (pe motiv că „Nu e momentul”) sau contracte, refuză să comunice cu angajaţii studioului, relaţiile pe care le întreţine cu alte instituţii publice lasă mult de dorit, nu a atras fonduri spre instituţie, se ocupă mai mult de alte proiecte decât de cele ale TVR Timişoara, nefiind prezent prea des la birou. În plus, Adrian Cireap, preşedintele Sindicatului din TVR Timişoara, susţine că angajaţii au fost trataţi, în ultimii ani, de către director cu aroganţă, îngâmfare şi nonşalanţă.
„Nu mai dorim să lucrăm cu un asemenea om”, spunea Adrian Cireap, la ultima şedinţă a sindicatului, insistând asupra aspectului că acţiunea sindicatului „nu a fost, nu este şi nu va fi o acţiune politică”. „Nu este normal să fie nevoie, pentru rezolvarea unor anumite probleme legate de studioul teritorial, să se sară peste director. E o anomalie care trebuie rezolvată. (…) Nu se mai poate funcţiona aşa”.

 

Comentarii

comentarii