Acasă Cultura Studiu cu privire la impactul proiectului TM2023 asupra Timișoarei. Prima ediție 

Studiu cu privire la impactul proiectului TM2023 asupra Timișoarei. Prima ediție 

DISTRIBUIȚI

În cadrul întâlnirii publice din data de 8 octombrie, ce va avea loc în regim online de la ora 11:30, va avea loc lansarea proiectului de cercetare în domeniul patrimoniului cultural – Studiu privind monitorizarea şi evaluarea impactului proiectului Capitală Europeană a Culturii asupra regiunii, prima editie. 

Simona Neumann, diector executiv al Asociaţiei Timişoara 2021 Capitală Europeană a Culturii, a explicat că eenimentul online de consultare se va bucura de prezenţa reprezentanţilor Centrului de Proiecte al Municipiului Timişoara, a Universităţii de Vest din Timişoara şi a Institutului Intercultural din Timişoara.

Acest studiu va fi un sprijin şi pentru instituţiile UE, ce vor putea evalua mai bine impactul acţiunii CEaC şi modalităţile în care s-au valorificat avantajele culturale, sociale şi economice ca efect al titlului asupra dezvoltării regiunii şi a oraşului implicit.

Aşadar, obiectivele noastre s-au împletit între cele stabilite pentru acţiunea CEaC rezultând schimbarea de atitudini, spre un public şi spirit cetăţenesc mai active în promovarea şi protejarea diversităţii culturilor europene, evidenţiind caracteristicile comune, stimulând contribuţia culturii, şi referindu-se în final, la impactul şi contribuţia pe termen lung în domeniile în care acţiunea CEaC este motorul dintre numeroasele activităţi.

Pentru înscrieri: https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZAkcu2ppj4uE9FiGq7YKqvqVD1jxfB1BwMQ

Evenimentul Capitalele europene ale culturii a apărut în 1985 drept iniţiativă interguvernamentală, urmând ca în 1999 aceasta să se transforme în acţiune a Uniunii Europene. În 2007, pentru o mai mare eficienţă a acestuia, s-au adus modificări reglementărilor aferente acţiunii, iar apoi Decizia nr.445/2014/UE a introdus pentru toate acţiunile din perioada 2020-2033 obligativitatea de autoevaluare şi de diseminare a rezultatelor evaluării. Desigur, primele beneficiare ale acestei măsuri, sunt atât oraşul, cât şi regiunea, pentru Timişoara şi judeţul Timiş, dar şi autorităţi publice de la nivel local, regional şi naţional, instituţii şi organizaţii culturale, deoarece vor putea imediat să înţeleagă care este impactul polivalent al unei investiţii majore în cultură.

Despre proiect

Acest proiect urmărește să ofere tuturor instituţiilor de la nivel regional, organizaţiilor şi publicului o reală amprentă a acţiunii Capitale Europene ale Culturii asupra regiunii noastre, prin realizarea unei ample activităţi de monitorizare, ca parte a Programului Cultural Timişoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023 al Asociației Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii. De aceea ne-am bucura să avem câţi mai mulţi agenți culturali locali și din regiune, actori culturali europeni, producători de conținut cultural publici sau privați (muzee, mass-media, teatre, festivaluri și alții), instituții educaționale și de cercetare, artiști, fundații, timişoreni.
Proiectul este cuprins în Agenda Culturală a Consiliului Judeţean Timiş prin Centrul de Cultură şi Artă şi este realizat alături de Institutul Intercultural din Timişoara, Universitatea de Vest, cu consultarea și implicarea echipei Centrului de Proiecte al Municipiului Timişoara – a explicat Simona Neumann, diector executiv al Asociaţiei Timişoara 2021 Capitală Europeană a Culturii.

 

Comentarii

comentarii