Acasă Economic Studiu despre noile genotipuri de cânepă cultivate la Lovrin. Prof. Valeriu Tabără:...

Studiu despre noile genotipuri de cânepă cultivate la Lovrin. Prof. Valeriu Tabără: ”Avem soiuri fără niciun fel de pericol!”

DISTRIBUIȚI

Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare Agricolă Lovrin și USAMVB Timișoara, prin disciplină de fitotehnie, au finalizat un amplu proiectul de testare a noilor genotipuri de cânepă dioică cu conținut de canabinoizi care au potențial de utilizare în scop farmaceutic.

Proiectul a fost implementat de o echipă de specialiști, în frunte cu prof. univ. dr. Florin Imbrea, decanul Facultății de agricultură de la Timișoara, și prof. univ. dr. Georgeta Pop. Cercetarea a fost dezvoltată pe o suprafață de 0,4 ha de cânepă, cultivată cu soiurile Silvana, Armanca, Teodora și Lovrin 110. Experimentul a fost organizat conform normelor în vigoare, în trei repetiții.

Plantele au fost semănate la un metru distanță unele de altele și la un metru și jumătate, iar rândurile, la distanțe de 0,7 m și 12, 5 cm. Pentru siguranță experimentului semănatul a fost făcut cu mâna, în cuib. În primul rând, a fost urmărită inflorescența plantelor mascule, care au fost eliminate pentru a nu poleniza inflorescențele femele.

Momentul optim de prelevare a probelor de laborator a fost stabilit urmă unei vizite în câmp a conf.univ.dr. Marinel Horablaga, directorul SCDA Lovrin, și a drd. Anca Panda, șefa laboratorului de ameliorarea cânepii.

“Am vrut să fixăm cu exactitate dată când plantele, inflorescențele și frunzele din apropierea inflorescențelor au un conținut maxim de canabinoizi”, a explicat prof. Georgeta Pop.

Astfel, inflorescențele mascule au fost înlăturate în perioadele 1-5 iulie, 7- 8 iulie și 13-15 iulie 2021. Începând cu dată de  3 august, au fost prelevate inflorescențele femele și frunzele din apropierea inflorescențelor. Probele au fost izolate timp de 10-12 zile în pungi de hârtie într- o sala în care să nu pătrundă razele soarelui. Astfel a fost obținută o biomasă uscată, din care 50 de probe au fost trimise Institutului de Analiză a  Cânepii din Viena, 72 de probe au fost trimise la laboratorul din București și 50 de probe, la laboratorul din Blaj pentru analiză cantității de tetrahidrocanabinoli THC.

Tetrahidrocanabinolul THC este asociat cu marijuana și se găsește în planta de cânepă numită Cannabis indica, în proporție de 30- 40%. Analizele făcute, în 2021, în trei laboratoare independente situate în Austria și România, au arătat încă o dată că soiurile de cânepă dioică Canabis sativa cultivate la Lovrin au un procent extrem de mic de THC și nu poate fi asemuit cu drogul marijuana.

”Cannabis sativa L cultivată în Timiș și în alte județe din țară are un conținut foarte scăzut de THC și nu prezintă niciun pericol”, arată noul studiu.

Rezultatele

La Timișoara au ajuns rezultatele probelor cu 16 canabinoizi de la laboratorul din Viena, dar și de la laboratorul din Blaj. Procentul de THC la soiul Armanca florescență femelă este de 0,149%, la soiul Lovrin 110, 0,046, la soiul Silvana, 0,090%, iar la soiul Teodora 0,100% THC.

Georgeta Pop a explicat: “Acestea sunt rezultate parțiale. Așteptăm și rezultatele de la București. Le vom analiză cu atenție, le vom interpreta și le vom face publice”.

De asemenea, prof. Valeriu Tabără, președintele ASAS, care a creat trei din cele patru soiuri, a concluzionat:

“Studiu realizat de SCDA Lovrin și USAMVB Timișoara este extraordinar de necesar. Este foarte important să vedem cum ies și analizele de la laboratorul din București. Vreau să amintesc că SCDA Lovrin face analize la Viena din 2002, înainte de a apărea problema cânepii utilizate ca drog. Rezultatele oferite au dovedit întotdeauna că avem soiuri de cânepă fără niciun fel de pericol de a fi utilizate în industria alimentară și farmaceutică. Totuși nu e rău deloc de a aprofunda acele elemente de limită, în funcție de tipul de inflorescență.

Această nouă testare este foarte utilă și vine cu argument în ceea ce înseamnă reconsiderarea culturii de cânepă în țara noastră. În România, vorbim de canabis sativa, o cânepă înaltă, cu fibră foarte fină și subțire, utilizată de sute de ani.

Aceasta este cu atât mai importantă, cu cât în ultima perioada, se vorbește despre cânepă mai mult în direcția utilizării în medicină și industria alimentară, decât față de ceea ce a însemnat utilizarea ei în industria textilă”.

 

Comentarii

comentarii