Acasă Economic Studiu Manpower: Unul din cinci patroni face angajări

Studiu Manpower: Unul din cinci patroni face angajări

DISTRIBUIȚI

Potrivit celui mai recent studiu privind angajările, realizat de compania de resurse umane Manpower, peste 19% dintre patronii români se așteaptă la o creștere a numărului de angajați. Potrivit angajatorilor, cele mai multe recrutări se vor face în sud-estul țării și în centru, iar domeniile cele mai ofertante în locuri de muncă vacante sunt industria prelucrătoare și cea extractivă. Studiul, realizat pe un eșantion de 751 de angajatori, relevă faptul că previziunile de angajare s-au îmbunătățit atât față de trimestrul anterior, cât și față de anul trecut. Cu toate acestea, există și patroni pesimisti, 14% din total așteptându-se la scăderi ale numărului de angajari, în trimp ce doua treimi nu prevăd nicio schimbare în schema de pesonal în următoarele trei luni.
 “Rezultatele studiului pentru trimestrul 2 sunt din nou pozitive, ceea ce ne determină să credem că piata muncii va fi martora unor schimbări importante. Toate acestea tradează o nouă atitudine – angajatorii încep să devina un pic mai optimiști. Se întrevăd semne clare ce indică un nivel mai ridicat de încredere al companiilor. Cel mai probabil din acest motiv anumiți angajatori sunt dispuși să-și crească numărul de angajați la începutul celui de-al doilea trimestru al lui 2011 și să investească în personalul de care au nevoie pentru a-și îmbunătăți competențele”, spune Eliza Nechifor, coordonator de marketing și comunicare la Manpower România.
Cei mai norocoși dintre cei care își cauta un loc de muncă sunt locuitorii din sud-estul țării și din centru, previziunea de angajare din aceste zone fiind de 18%, respectiv 11%. Angajatorii din vestul țării raportează planuri de angajare caracterizate de un optimism prudent pentru trimestrul al doilea, cu o previziune netă de angajare de 10%. Prognoza este mai puternică, atât față de trimestrul anterior, cât și față de aceeași perioadă a anului trecut. Bucureștiul și județul Ilfov nu oferă prea multe posibilități de angajare, intenția înregistrând o creștere de doar 1%, comparativ cu trimestrul anterior. În schimb, în nord-est, zona cea mai săracă a României, patronii par să nu-și fi revenit din criză, motiv pentru care aceștia preconizeaza o scădere a numărului de salariați, pe o piață a muncii caracterizată de un climat instabil. Nici salariații din sud-vestul României nu au motive de bucurie, patronii de aici având în plan scăderea numărului de angajați.
Angajatorii din opt dintre cele zece sectoare de activitate analizate anticipează o evoluție pozitivă în ceea ce privește intențiile de angajare. Patronii din industria prelucrătoare raportează cele mai optimiste intenții de recrutare, cu o previziune netă de angajare de 18%, iar cei din industria extractivă anticipează un ritm promițător al angajărilor, cu o perspectivă de 13%. O creștere a numărului de angajați moderată, de 6%, este prognozată în agricultură, construcții și comerț, în timp ce angajatorii din energie electrică, gaze și apă și cei din finanțe, asigurări, servicii imobiliare și servicii de afaceri previzionează o scădere a intențiilor de angajare, cu 7% și, respectiv, 5%.
Studiul Manpower privind “Perspectivele Angajării de Forță de Muncă” se realizeaza trimestrial și măsoară intențiile angajatorilor de a crește sau de a diminua volumul angajărilor totale pe parcursul trimestrului următor. Studiul se realizează de 48 de ani și se bazează pe intervievarea unui număr de peste 64.000 de angajatori din sectoarele public și privat din 39 de țări și teritorii.
 

Comentarii

comentarii