Acasă Actualitate Studiu privind cadrul natural şi peisagistic al Timişoarei

Studiu privind cadrul natural şi peisagistic al Timişoarei

DISTRIBUIȚI

Vasile CiupaÎn luna august din anul 2009, prin adresa SC 2009-18095, se solicita Direcţiei de Mediu din cadrul Primăriei Timişoara, demararea procedurilor de achiziţie a serviciului privind realizarea Studiului de fundamentare privind caracterul natural şi peisagistic al Municipiului Timişoara. Răspunderea pentru realizarea studiului a fost asumată chiar de o echipă din cadrul Direcţiei de Mediu, condusă de Vasile Ciupa, directorul direcţiei. Acum, studiul este finalizat şi, după ce va fi studiat de comisiile Consiliului Local Timişoara, va fi supus votului în plen, pentru aprobare, astfel încât să reprezinte, pe viitor, un element de fundamentare pentru realizarea mult-aşteptatului Plan Urbanistic General (PUG) al Timişoarei.

Studiu compus din două volume

Studiul este compus din două volume, care însumează 269 de pagini. Primul volum se referă la Cadrul natural al Timişoarei, iar al doilea la Cadrul peisagistic al urbei de pe Bega. Realizarea studiului are la bază numeroase surse bibliografice şi studiile de cercetare realizate de Primăria Municipiului Timişoara. “Observaţiile adunate pe parcursul mai multor ani, în teren, de către consilierii Direcţiei de Mediu, amenajările efectuate în ultimii ani în spaţiile verzi, lucrările realizate pe baze ştiinţifice şi colaborarea cu instituţii şi organizaţii au condus la realizarea unui studiu de fundamentare a unor planuri urbanistice şi strategii de dezvoltare, cuprinzând date noi precum şi informaţii în premieră”, se arată în referatul proiectului de hotărâre privind aprobarea studiului. 
 
Bază pentru dezvoltarea Timişoarei

“Timişoara, acum, în 2010 are nevoie de o regenerare urbană cu un PUG şi un program urban de acţiune care să concretizeze dezvoltarea durabilă a zonei, program în care trebuie transpuse obiectivele şi conceptul urbanistic, măsurile sociale şi de mediu, integrate în studii, proiecte şi lucrări. Fără o bază reală, fără studii de certă valoare ştiinţifică, ce pot să fundamenteze un viitor program de dezvoltare urbană, Timişoara nu poate deveni „metropola vestului”, pe care ne-o dorim, nu doar noi timişorenii de ceva timp”, spune primarul Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, în Cuvântul înainte al primului volum al studiului. Volumul privind cadrul natural al Timişoarei cuprinde informaţii variate şi complete privind teme ca: relieful, solul, seismicitatea, radioactivitatea, clima, fauna etc. Din volumul al doilea se poate afla despre: calitatea solurilor, calitatea apelor, calitatea aerului, parcuri şi scuaruri, spaţii de joacă, grădini particulare, poluare sonoră etc.
La realizarea amplului studiu au contribuit: Vasile Ciupa – director Direcţia de Mediu, Diana Mihaela Nica – Şef Serviciu Spaţii Verzi, Daniela-Elena Burtic, Olga Emilia Arsenie, Silvia Banda, Florin Vasile Ciaca, Cristina Crăciun şi Carmen Dăneţ.
 

Comentarii

comentarii