Acasă Economic Sub coordonarea CJT, olandezii vor informatiza agricultura ecologică din Timiș

Sub coordonarea CJT, olandezii vor informatiza agricultura ecologică din Timiș

DISTRIBUIȚI

Dintre cele 500.000 de ha arabile existente în județul Timiș, 56.000 de ha sunt înregistrate în agricultura ecologică. Cea mai mare exploataţie agricolă în sistem eco se întinde pe 1.600 ha, la 40 de km de Timișoara, la Birda.

Aceasta fermă ecologică este unică în judeţul Timiş, nu numai prin faptul că îmbină agricultura cu vânătoarea şi chiar cu pescuitul, ci şi prin modalitatea de exploatare a pământului și de cultivare a plantelor, folosind culturile duble sau intercalate. De asemenea, în județ, mai există 388 producători de produse eco, 34 procesatori, 2 operatori de floră spontană, dar și 6 importatori și 5 exportatori.

Consiliul Județean Timiș va coordona activitățile

În aceste condiții, Timișul poate prinde noi forțe prin abordarea agriculturii ecologice, sustenabile și, pe deasupra, informatizate. Marian Vasile, administratorul județului Timiș, a explicat că, în acest sens, Timișul va beneficia de expertiza olandeză, fapt confirmat de către ambasadorul Regatului Ţărilor de Jos în România, E.S. Roelof Sander van Ees, în cadrul unei întâlniri online, ce s-a desfășurat recent, cu președintele Consiliului Județean Timiș (CJT), Alin Nica.

În plus, CJT și-a arătat disponibilitatea de a promova printre fermierii timișeni oportunitatea acestora de a intra în parteneriate directe cu fermierii din Regatul Țărilor de Jos. Ei vor putea beneficia și de finanțare prin Mecanismul de redresare și reziliență al Comisiei Europene. Un alt domeniu de expertiză care se pliază pe potențialul județului ține de amenajarea teritorială și de revitalizarea canalului Bega, unde olandezii vor veni cu soluții de îmbunătățire.

La discuții au participat și Arie Veldhuizen, consilier pe probleme de agricultură, Marius Popa, consul onorific al Regatului Ţărilor de Jos la Timișoara, dar și prof. univ. dr. Doru Petanec, directorul Direcției Agricole Județene Timiș.

”Există un interes pentru agricultura ecologică printre fermierii din Timiș. Avem producători în pomicultură, dar și în viticultură în sistem eco-bio, pășuni și fânețe, inclusiv comercianți și procesatori. Există un interes pentru producători, fiindcă prețul este mai mare pentru produsele eco-bio.

Proiectul de informatizare a agriculturii eco din Timiș este foarte important. Olandezii au o experiență vastă în domeniu și ei vor veni cu logistica și tehnologiile cadru de ultimă generație pe care le vor implementa aici, în agricultura din Timiș. E bine să cunoștem și alte sisteme de cultivare în sistem eco. Îngemănând principiile de agricultură eco ale olandezilor cu ale noastre, va ieși cu siguranță un hibrid foarte reușit, de care avem nevoie pe care îl vom adapata agriculturii din Timiș”, a spus prof. Petanec.

Pe de altă parte, informatizarea agriculturii ecologice va ajuta foarte mult, fiindcă există o criză cronică de forță de muncă în agricultura din Timiș, care se agravează în fiecare an, iar informatizarea adusă de olandezi va înlocui omul. Olandezii vor veni și cu pesticidele atestate bio și vor deschide și o piață de desfacere în afara granițelor pentru produsele eco obținute de fermierii timișeni la prețuri mai avantajoase.”Eu, fiind președintele Asociației Inginerilor Agricoli Timiș, îi vom implica și pe inginerii agronomi, pe specialiștii de la USAMVB Timișoara, dar și pe fermieri. Șansele de reușită a proiectului sunt cu atât mai mari, cu cât activitățile de implementare vor fi coordonate de CJT cu sprijin și de la DAJ”, a smai pus prof. Petanec.

 

 

Comentarii

comentarii