Acasă Actualitate Subiectele la Română, la Evaluare Națională 2023

Subiectele la Română, la Evaluare Națională 2023

DISTRIBUIȚI

Elevii care au absolvit clasa a VIII-a susțin astăzi prima probă de la Evaluarea Națională 2023, cea de Limba și literatura română. Subiectele la română de la Evaluarea Națională 2023: elevii au avut de răspuns la mai multe cerințe în baza a două texte, să rezolve mai multe chestiuni de gramatică și să caracterizeze un personaj dintr-un text al lui Ioan Slavici.

Subiectele integrale și baremul vor fi publicate pe pagina special destinată de pe edu.ro, începând cu ora 15:00. Baremul de corectare, care le dă posibilitatea elevilor să-și calculeze sau să-și aproximeze nota, va fi publicat, de asemenea, pe edu.ro. 

Examenul a început la ora 9:00, însă accesul în sală a fost permis între orele 8:00 și 8:30, potrivit regulilor la examenul de Evaluare Națională 2023 anunțate anterior de Ministerul Educației. După proba la Limba română, pe 21 iunie urmează cea la Matematică, iar pe 22 iunie, cea de Limbă maternă.

Elevii au avut de răspuns la mai multe cerințe în baza a două texte, să rezolve mai multe chestiuni de gramatică și să caracterizeze un personaj dintr-un text al lui Ioan Slavici. Printre cerințele legate de cele două texte, elevii au trebuit să spună două cuvinte din câmpul lexical al fructelor și să stabilească dacă sunt adevărate sau false mai multe enunțuri. Elevii au trebuit să facă și un text în care să argumenteze de ce este importantă respectarea regulilor. De asemenea, ei au avut de făcut caracterizarea unui personaj dintr-un text al lui Ioan Slavici.    

Subiectele la Limba Română de la Evaluarea Națională 2023 sunt redactate sub forma unei broşuri care se tipăreşte faţă-verso.

Înaintea probei de azi, elevii și-au testat cunoștințele în cadrul simulării examenului de Evaluarea Națională 2023. Subiectele la română au constat în cerințe de rezolvare din două fragmente de text, unul din „Dansul ursului” de Ion D. Sîrbu, iar al doilea din „30 de ani în șa”, de Felix Țopescu.

 

Baremul de corectare la proba de Limba română

Baremul de corectare la proba de Limba română de la Evaluarea Națională 2023 va fi publicat începând cu ora 15:00 pe edu.ro. Le veți găsi după această oră și pe site-ul digi24.ro. Rezultatele la Evaluarea Națională 2023 vor fi afișate pe edu.ro Primele rezultate la Evaluarea Naţională 2023 vor fi afișate pe 28 iunie, în format anonimizat – respectându-se Regulamentul general privind protecţia datelor personale – pe pagina de internet a Ministerului Educaţiei, edu.ro, şi a inspectoratelor şcolare. Rezultatele pot fi accesate utilizându-se codurile individuale care înlocuiesc numele şi prenumele candidaţilor şi care au fost distribuite acestora, pe bază de semnătură de primire, la prima probă susţinută. Contestațiile se depun pe data de 28 iunie, după anunțarea rezultatelor și pe data de 29 iunie, iar rezultatele finale la Evaluarea Națională 2023 vor fi afișate pe 4 iulie.

Comentarii

comentarii