Acasă Sănătate Succes absolut la Maternitatea Odobescu: 10.000 de paciente şi 3.000 de naşteri,...

Succes absolut la Maternitatea Odobescu: 10.000 de paciente şi 3.000 de naşteri, în 2015

DISTRIBUIȚI

bebelusDatorită înaltului profesionalism al medicilor şi dotării superioare cu aparatură medicală, Maternitatea Odobescu din cadrul Spitalului Municipal Timişoara a atras 10.000 de paciente din Regiunea de Vest – judeţele Timiş, Arad, Caraş-Severin şi Hunedoara – în 2015 – şi aici au avut loc 3.000 de naşteri.
Pacientele au fost tratate în cele patru secţii de obstetrică-ginecologie din spital. Problema mare este că foarte multe gravide vin în ultima clipă la medic. „Avem infrastructura, capacitatea şi dorinţa de a ne pune serviciile medicale nu numai la adresa celor care ştiu cine suntem. „Sistemul nostru de sănătate vă aşteaptă!” ar putea fi sloganul Maternităţii Odobescu. Din păcate, sunt foarte multe gravide care se adresează spitalului doar atunci când trebuie să nască. Asta nu mai e permis în secolul XXI, în condiţiile în care sistemul nostru pune la dispoziţia lor acces gratuit de tratament, dacă vin cu trimitere de la medicul de familie. Datorită infrastructurii superioare şi adresabilităţii avem cel mai mare număr de naşteri în Timiş. Aici nu avem prim solişti, ci avem o echipă care lucrează împreună”, a spus prof. Dorin Grigoraş, şef secţie.
În Maternitatea Odobescu portofoliul de intervenţii chirurgicale s-a îmbunătăţit foarte mult prin intervenţiile laparoscopice, prin chirurgia prolapsului genital, prin chirurgia endoscopică şi prin uroginecologia care este o subspecialitate ce ţine de ginecologie şi unde s-au atins performanţe remarcabile la Odobescu. „Nu e de ajuns să scoţi un copil, ci trebuie să ai şi o echipă competentă care să îl ia şi să îl monitorizeze, mai ales dacă ai prematuri extremi care se nasc la 28 de săptămâni. Aici nu va fi refuzată nici o pacientă. Acesta este mesajul nostru. Ne punem serviciile de performanţă la dispoziţia populaţiei”, mai spune Dorin Grigoraş.
Maternitatea Odobescu a devenit Centru Regional de nivel III, adică cel mai înalt nivel de organizare obstetricală şi neonatală, de aceea aici vin cazuri grave din Caraş-Severin, Hunedoara, Arad şi Timiş. „Vârsta de gestaţia a scăzut până la 25 de săptămâni, ca în Occident. Numărul de copii a ajuns la 100 cu vârsta de gestaţie sub 32 de săptămâni care se nasc aici şi îi îngrijim. Asta înseamnă costuri mari pentru spital”, a spus prof. Gabriela Olariu, şef secţie. Un copil de 25 de săptămâni trebuie să stea în spital în medie 10 -12 săptămâni, împreună cu mama lui. Abia atunci este matur să se alimenteze şi să se susţină singur.

Comentarii

comentarii