Acasă Cultura Succes deplin în pandemie, la Teatrul German Timișoara: 10 super-spectacole și 16.322...

Succes deplin în pandemie, la Teatrul German Timișoara: 10 super-spectacole și 16.322 de vizualizări

DISTRIBUIȚI

Pandemia de coronavirus SARS-COV2 (COVID19) nu a anihilat interesul cetățenilor pentru arta dramatică în capitala Banatului, deși au fost în izolare, ci, dimpotrivă, se pare că a provocat o dorință mai intensă pentru spectacole, cu toate că au fost transmise online și era instituită starea de urgență, apoi, starea de alertă, iar accesul direct în sala de spectacole a fost interzis.

Conform directorului Teatrului German de Stat Timișoara, Ioan Boldurean, media de participare la spectacolele online a fost mare și toate au fost prezentate pe pagina de facebook a TGS Timișoara.

”În perioada martie-iunie, având în vedere restricțiile provocate de pandemia de COVID-19 și pentru a rămâne aproape de publicul nostru, Teatrul German de Stat Timișoara a transmis o serie de spectacole în regim streaming, puse la dispoziție gratuit pe pagina de facebook.

Măsurile luate la nivel național au ținut sălile de spectacol închise, astfel că Teatrul German Timișoara a decis că direcția cea mai oportună în perioada deja menționată ar fi întâmpinarea publicului pasionat, căruia i-am pus la dispoziție producții din repertoriul teatrului.

Astfel, la cele 10 spectacole distribuite, am avut 16.322 de vizualizări, informația a fost accesată de 58.471 ori, și am avut peste 30 apariții în presa online și cea scrisă.

Pentru a putea fi transmise online într-un cadru legal, administrația Teatrului German de Stat Timișoara a obținut acordurile tuturor celor din echipa artistică și a celor care care fac parte din echipa de producție a spectacolului. În plus, s-a obținut autorizatia de licență neexclusivă de utilizare prin servicii online (streaming) de la UCMR ADA.”, a spus Ioan  Boldurean.

Prezentăm spectacolele:

27 martie 2020, în intervalul orar 18.00 — 22.00: Jurnal de România. Timisoara, spectacol regizat de Carmen Lidia Vidu;

27 aprilie 2020, în intervalul orar 18.00-21.00: În umbra uitării, spectacol regizat de Simona Vintilă;

28 aprilie 2020, în intervalul orar 18.00-22.00: Moliendo Cafe, producție Teatrul German de Stat Timișoara & Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara —

Regia: Silviu Purcărete, difuzat online de Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely”;

30 de aprilie 2020, în intervalul orar 18.00-21.00: Prostia omenească; spectacol regizat de Simona Vintilă;

14 mai 2020, în intervalul orar 18.00-22.00: Fetița din bolul peștelui auriu, spectacol regizat de Radu Afrim;

20 mai 2020, în intervalul orar 18.00-22.00: Nepal, spectacol coordonat de Franz Kattesch și Konstantin Keidel;

1 iunie 2020, în intervalul orar 16.00-22.00: Albă-ca-Zăpada, spectacol regizat de Simona Vintilă;

10 iunie 2020, în intervalul orar 18.00-24.00: Electra, adaptarea scenică de Benedek Zsolt, spectacol regizat de Bocsărdi Lăszló;

17 iunie 2020, în intervalul orar 18.00-24.00: În umbra uitării, spectacol regizat de Simona Vintilă;

24 iunie 2020, în intervalul orar 18.00-24.00: Fetița din bolul peștelui auriu, spectacol regizat de Radu Afrim.

De asemenea, amintim și premierele și producțiile TGS Timișoara în stagiunea 2019 -2020: 15 decembrie 2019: Premieră Albă-ca-Zăpada, un spectacol după Frații Grimm, regizat de Simona Vintilă. Albă ca Zăpada este poate cel mai popular basm al celor doi povestitori, beneficiind, de-a lungul timpului, de numeroase interpretări de teatru, de film, de animație, sau chiar radiofonice.

Există o diversitate a exprimărilor scenografice, dramatice și muzicale, care toate au rădăcini într-o tradiție mai veche, dar care și-a găsit locul cel mai potrivit în cultura populară, acolo unde lupta dintre bine și rău, dintre Albă ca Zăpada cea inocentă și frumoasă și Maștera cea malefică și vicleană, are un înțeles profund uman, dar și educativ, pentru că dezvoltă imaginația copiilor și îi face mai înțelepți.

19 ianuarie 2020: Au avut loc tratative pentru o nouă premieră — Livada cu vișini — după un text de A. P. Cehov, spectacol care ar fi fost montat de Volker Schmidt, dar producția nu s-au concretizat.

9 martie 2020: A intrat în lucru producția Dumnezeul Kurt, în regia lui Alexander Hausvater, după un text de Alberto Moravia. Repetițiile au fost oprite prin decizia 32/19.03.2020, datorită stării de urgență, adoptată în urma pandemiei de COVID-19. Repetițiile se vor relua la toamnă, în stagiunea următoare.

Iată și festivalurile la care Teatrul German de Stat Timisoara a luat parte în stagiunea 2019/2020

1 octombrie 2019: Deplasare la Piatra Neamț, în cadrul Festivalului de Teatru Piatra Neamț, ediția 31, cu spectacolul Jurnal de România. Timișoara, regia Carmen Lidia Vidu.

18 octombrie 2019: Deplasare la Gheorgheni, în cadrul Colocviului Teatrelor Minorităților Naționale, cu spectacolul Jurnal de România. Timișoara, regia Carmen Lidia Vidu.

20 octombrie 2019: Deplasare la București, în cadrul Festivalului Național de Teatru, 2019, cu spectacolul Jurnal de România. Timișoara, regia Carmen Lidia Vidu, care a beneficiat de două reprezentații.

10 noiembrie 2019: Reprezentație în cadrul Festivalului Dramaturgiei Românești, Timișoara 2019, cu spectacolul Jurnal de România. Timișoara, regia Carmen Lidia Vidu.

Mai 2020: Participarea la Festivalul de Teatru „Elvira Godeanu”, ediția a II-a, a fost anulată din cauza pandemiei de COVID-19.

TGS Timișoara a avut și importante colaborări cu alte instituții culturale și guvernamentale.

11 decembrie 2019: Cu ocazia aniversării a 30 de ani de la Revoluție, Departamentul pentru Relații Interetnice a organizat evenimentul central dedicat Zilei minorităților naționale la Timișoara: Diversitatea reunește identități Astfel, Teatrul German de Stat Timișoara, alături de Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely Timisoara și de Secția Sârbă de la Teatrul Merlin, au făcut parte comună într-un spectacol regizat de Simona Vintilă.

Din partea Teatrului German au participat actrițele Dana Borteanu și Tatiana Sessler, care au interpretat „În Piața Lahovary” – un sketch despre două țațe cu pretenții de doamne, care critică felul în care s-a deteriorat vechea limbă șvăbească, prin amestecarea ei cu vorbe și expresii împrumutate din limba română, dar și din cea maghiară, cu mici ornamente sârbești și cehești.

20 ianuarie 2020 si 20 februarie 2020: întâlnire cu reprezentanții TPT Theater und Philarmonie Thiringen GmbH, Gera-Germania în vederea realizării unui proiect comun, internațional, al cărui public tință, dar și temă, o reprezintă comunitatea de germani din România, cât și germanii care au părăsit România după 1990.

Premiile și distincții

10 decembrie 2019: Gala ProCultura Timisiensis 2019- în data de 10 decembrie 2018 a avut loc Gala ProCultura Timisiensis 2019, eveniment organizat de Consiliul Județean Timiș. Întâlnirea,

desfășurată la Sala Multifuncțională CJT, și-a propus premierea celormai importante personalități culturale timișene ale anului în curs,

A celor care, prin actvitatea desfășurată, au îmbogățit patrimoniul cultural al Timișoarei. Astfel, laureatul Teatrului German a fost actorul Richard Hladik, care a fost recompensat la categoria Certitudini.

18 decembrie 2019: Gala Excelenței 2019 – în data de 18 decembrie 2018 a avut loc Gala Excelenței, eveniment organizat de Primăria Municipiului Timișoara. Intâlnirea, desfășurată la Opera Română, și-a propus premierea celor mai importante personalități culturale timișorene ale anului în curs, a celor care, prin actvitatea desfășurată, au îmbogățit patrimoniul cultural al Timișoarei. Astfel, laureații Teatrului German au fost actrițele din distribuția spectacolului Jurnal de România. Timișoara: Dana Torok, Olga Diana Török, Török Silvia, Ida Jarcsek-Gaza, Ioana Iacob și Tatiana Sessler-Toami.

Două activități ce se vor desfășura în toamnă:

”În perioada 7-15 octombrie 2020, va avea loc Joakinł Inter Fest— International Theater Festival in Kragujevac, Serbia, la care suntem în discuții să participăm cu spectacolul De fapt e frumos.

Despre alte festivaluri de teatru, precum FNT, Festin Bulevard, etc., deocamdată nu se știe nimic, ele fiind suspendate până la o dată care va fi anunțată ulterior”, a conchis Ioan Boldurean.

Comentarii

comentarii