Acasă Actualitate Succes total al Festivalului Național de Folclor Tradiții la Români, de la...

Succes total al Festivalului Național de Folclor Tradiții la Români, de la Timișoara

DISTRIBUIȚI

Succes total al Festivalului Național de Folclor Tradiții la Români, de la Timișoara Convention Center, care a adus pe scenă cei mai renumiți soliști și dansatori din Banat și din alte zone ale țării. Finanțator a fost Consiliul Județean Timiș.

Așteptat cu nerăbdare de iubitorii tradițiilor și ai muzicii populare, evenimentul s-a desfășurat timp de două zile, miercuri și joi, 9 și 10 noiembrie, organizat de Centrul de Cultură și Artă din Timişoara, manager Liliana Laichici, care a și avut o prestație extraordinară pe scena festivalului.

De fap, în prima zi a urcat pe scenă și președintele CJT, Alin Nica, și i-a felicitat pe organizatori și pe toți participanții la această extraordinară manifestare culturală.

Și-au dat concursul renumiți interpreți ai cântecului românesc: Liliana Laichici, Ramona Vița, Stana Stepanescu, Georgiana Vița, Adrian Stanca, Dumitru Teleagă, Ciprian Roman, Ciprian Pop, Bogdan Toma și Alin Didraga. A acompaniat Orchestra Ansamblului Profesionist Banatul, condusă de dirijorul Sebastian Roșca. Coregrafia a avut semnătura maeștrilor Brândușa și Nicolae Stănescu.

”Sorocul,” ”Jocul salbelor de la Ciuchici”, ”Ardeleana lui Ioane de la Cornereva”, brâuri și jocuri de doi de pe Valea Bistrei, jocuri de pe Valea Șieului au fost câteva dintre momentele coregrafice extraordinare care i-au copleșit pe spectatorii prezenți la captivantul spectacol susținut de dansatorii Ansamblului Profesionist Banatul.

În premieră, publicul a putut urmări Jocuri din Valea Hârtibaciului, coregrafie cu semnătura maeștrilor Brândușa și Nicolae Stănescu. ”Fecioreasca rară din satul Retiș”, ”Purtata la Învârtită”, ”Hațegana sau Învârtita Deasă” sunt jocuri din zona etnografică a Sibiului ce au pus în evidență calitățile dansatorilor.

Formația de Tineret a Ansamblului Profesionist Banatul a prezentat Jocuri de pe Valea Almăjului, în regia maeștrilor coregrafi Brândușa și Nicolae Stănescu. Din repertoriu au mai făcut parte brâul în contratimp, jocuri de doi, ardeleana pe cerc, sărita, Brâul lui Boldea.

A doua zi a festivalului, joi, 10 noiembrie 2022, la ora 18,30, la Timișoara Convention Center, Festivalul Național ”Tradiții la Români” a continuat cu folclor din trei fascinante zone etno-culturale: Banatul, cu Ansamblul ”Timișul” și invitații săi, Andreea Voica, Petrică Miulescu Irimică și Dana Gruescu, dirijor Deian Galetin, coregrafia Toma Frențescu, instructori coregrafi Maria Topciov și Ciprian David; Moldova: Ansamblul Artistic Profesionist ”Constantin Arvinte” al Consiliului Județean Iași și invitații Bălan Andrei, Simona Vasilica Mazăre, Constantin Bahrin, Martinică Claudia și Liță Andrei, coregraf Petre Șușu; Maramureșul a fost spectaculos reprezentat de îndrăgiții soliști Florentina și Petre Giurgi, invitați în festival cu un recital.

Festivalul Tradiții la Români a fost prezentat de Iuliana Tudor.

Comentarii

comentarii