Acasă Actualitate Summer camp Liebling Timiș – locul unde copiii învață ingineria aplicată, proiectarea...

Summer camp Liebling Timiș – locul unde copiii învață ingineria aplicată, proiectarea și imprimarea 3D

DISTRIBUIȚI

Proiectul Summer camp Liebling județul Timiș finantat prin fondul Științescu Timișoara 2021 își propune să adune să lucreze în echipa 30 de copii și tineri, cu pasiuni comune, cu scopul de a-și cunoaște satul și a-i găsi frumusețea și utilitatea, ca să nu-l mai părăsească ci să îl protejeze și să-l dezvolte prin priceperea minții și mâinilor.

Mihai Mărghitas (foto), inginer INCEMC Timișoara, manager de proiect, a explicat ca activitățile se desfășoară cu sprijinul Pro Liebling și se adresează la 30 de copii și tineri din Liebling cu vârsta între 10-18 ani, actuali și foști elevi ai școlii din localitate, dornici să învețe, cu deschidere la nou, cu dorința de invațare a folosirii calculatorului și platformele uzuale, noțiuni minimale de fizică și inginerie aplicată, proiectare 3D, imprimare 3D, folosire CNC, art-design, istoria Lieblingului legată de perioada daco-romană si locuită de germani, educație ecologică-păstrarea și dezvoltarea mediului, comunicare, spirit antreprenorial. Tabăra de vară le oferă timp împreună în care să exerseze activități practice din diferite domenii de creativitate.

Perioada de pandemie a scos și mai mult în evidență diferențele mari dintre sat și oraș în ceea ce privește educația din România, dar în special dotarea și abilitățile pentru învățarea în online.

Recuperarea aceastei inechitati este o provocare a învățământului curricualar, extracurrilar și mai ales extrașcolar.

Aceste inechități conduc la un cerc vicios în care o educația care nu stimulează curiozitatea și creativitatea, punerea în valoare a calității vieții și potențialului lumii rurale, duce la o lipsă de încredere în șanse, duce la o fugă de talent, neîncredera în dezvoltarea personală la sat.

”În acest context vrem să transformăm educația rurală într-o educație de calitate, cu aplicabilitate practică, de succes, recunoscută, prin crearea SUMMER CAMP LIEBLING, tabătă cu program de aplicații practice concrete și coerente, implementate în etape, pe perioada vacanței de vara, 2021, la Liebling.

Migrarea tinerilor spre oraș și depopularea satelor nu este o soluție în sine dar presupune o provocare pentru echipa, grupul de inițiativă și pentru grupul de copii și tineri. Vrem să ne punem resursele la lucru, să arătăm copiilor și tinerilor că educația este un factor cheie pentru ca dezvoltarea personal, chiar și la sat”, susțin orgabizatorii.

A preda copiilor din mediile defavorizate este o provocare. Mentorii vor să schimbe complet mentalitatea și stilul de a vedea viitorul, acești copii și tineri, dândule încredere in dezvoltarea viitoare a satului românesc.

Programul acestui grup își propune să creeze o atmosferă de optimism, de încredere în propriile puteri și într-un viitor in progres.

O lume întreagă a învățat online în ultimele luni.

Nimeni nu a fost pregătit pentru școala online dar putem ajuta în utilizarea digitalizării prin lecții pe calculator, la tabără. Prin activități individuale ori de grup, în care copiii lucrează pe laptop sau tabletă îndeplinind diverse sarcini, pe care apoi le materializeaza in aplicatii pe imprimanta 3D, CNC, proiectare în programe software open source, activități pe platforme educaționale.

Activitatile vor fi planificate în mod flexibil și ușor de adaptat în funcţie de diferite scenarii ce pot fi generate de contextul pandemic şi obligatoriu se vor respecta normele de conduită în vigoare la data implementării.

Grupul de inițiativă va avea permanent o comunicare prin mijloacele moderne de comunicare(TEL, FACEBOOK). Ziarele zonale vor publică activitățile proiectului, așezate în pagina de responsabilul de comunicare și relația cu presa. Revista BUNĂ DIMINEAȚA a ONG ProLiebling, partener, va scrie și publica recenzia proiectului.

Grupul tință prezent va avea ocazia să urmăreasca și să învețe cum să creeze, la început cu sprijin și apoi singuri, obiecte industriale și artdesign, pornind de la simplu la complex.

Grupul țintă va lucra sub indrumare și va realiza singur, produse care vor fi expuse la închiderea taberei. Proiectul va fi reluat anul viitor, prin multiplicarea activităților, cu alți copii și tineri din comunitate, cu echipa GRUP DE INIȚIATIVĂ-PROLIEBLING, voluntară.

Scopul proiectului Sumer camp Liebling își propune o serie de activități diverse(tehnice, istorico-culturale,artistice,ecologice) care au 3 scopuri diferite dar conexe, scopul principal fiind acela de a arăta că și la sat se poate:

Introducerea teoretică și practica a unor tehnologii contemporane de modelare și fabricație digitală, intr-un atelier, copiilor din mediul rural.

Se urmarește o dezvoltarea curiozității și sentimental ,, că se poate “. Nu trebuie decât să vrei să înveți despre modelare 3D, 3D print sau altele și le ai la tine acasa, în satul tău, Liebling!

Punerea în valoare a patrimoniul istorico-cultural și natural din Liebling.

Scopul este înțelegerea și aprecierea mai mare a potențialului pe care îl are satul Liebling. O înțelegerea mai bună va duce la o grijă mai mare a locului unde își au rădăcinile.

Stimularea creativității prin activității artistice complementare care să întărească legături la nivel de comunitate.

Grupul de inițiativă-PROLIEBLING va organiza cu participanții, cu eleviii școlii și tinerii, o prezentare PowerPoint, o expoziție cu picturile realizate în natură și popularizarea în revista BUNĂ DIMINEAȚA/ziar județean, la inchiderea festivă a proiectului(cu participanții, părinții, membrii comunității, invitați din localitățile vecine). Astfel vrea să dea mai departe experiența dobândită, prin crearea unui liant între generații și model de bună practică.

 

Comentarii

comentarii