Acasă Eveniment Sunt apţi de muncă, dar preferă să cerşească

Sunt apţi de muncă, dar preferă să cerşească

DISTRIBUIȚI

Prezenţa cerşetorilor pe străzile Timişoarei deja nu mai miră pe nimeni, iar măsurile care pot fi luate de autorităţi pentru diminuarea fenomenului cerşetoriei rămân fără rezultat. Poliţişti comunitari adună, săptămânal, zeci de cerşetori de pe străzile şi din intersecţiile Timişoarei, îi amendează, pe cei din alte localităţi îi îndrumă spre casă, iar pe minori îi predau la centrul specializat. Rezultatul: amenzile nu sunt plătite, cei trimişi spre localităţile de baştină revin în scurt timp, iar copiii nu pot fi reţinuţi în centrele de minori, astfel că cerşetorii revin la activitatea ce le aduce un câştig mult superior salariului mediu din România. Astfel, în lipsa unei legislaţii care să vizeze într-adevăr stârpirea neplăcutului fenomen al cerşetoriei, singura soluţie de a-i împuţina pe cei care apelează la mila publică rămâne refuzul trecătorilor de a le oferi bani.
Pentru că, atâta vreme cât cerşitul va rămâne o afacere profitabilă, cerşetorii vor fi nelipsiţi. Acum, odată cu temperatura de afară, a crescut şi numărul celor ce întind mâna după ceva mărunţiş. Zilele trecute, la cea de-a 111-a acţiune a poliţiştilor comunitari de ridicare a cerşetorilor de pe străzi, au fost adunate 16 persoane de pe străzile Timişoarei. „Cei mai mulţi cerşetori au fost depistaţi în Complexul Studenţesc, Piaţa Badea Cârţan, Catedrala Mitropolitană, intersecţia de la BNR, Piaţa 700, Gara de Nord. Cei depistaţi în stradă sunt din zone precum Satu Mare, Buzău, Galaţi, Timiş şi chiar din Timişoara.
Aceştia au fost aduşi la sediul Poliţiei Comunitare, fotografiaţi, introduşi în baza de date, după care au fost îndrumaţi către domicilii. Printre aceştia se aflau persoane apte de muncă, dar care preferă să întindă mâna la colţ de stradă decât să-şi câştige existenţa cinstit.
Unii dintre ei chiar au declarat nonşalanţi acest lucru. Majoritatea sunt consumatori de aurolac şi aveau la ei şi câte 200-300 lei noi făcuţi în câteva ore din cerşit”, spune Daniela Seracin, purtător de cuvânt al Poliţiei Comunitare Timişoara.
Poliţia Comunitară Timişoara va organiza în continuare acţiuni bisăptămânale pentru strângerea de pe străzi a cerşetorilor, pe lângă patrulările zilnice, tocmai cu scopul descurajării practicării cerşetoriei.

Comentarii

comentarii