Acasă Actualitate Sunt vitale pentru apă, păsări și animale! 2 februarie 2023 – Ziua...

Sunt vitale pentru apă, păsări și animale! 2 februarie 2023 – Ziua Mondială a Zonelor Umede, în Timiș

DISTRIBUIȚI

Agenţia pentru Protecţia Mediului Timiş marcheză Ziua Mondială a Zonelor Umede împreună cu cadre didactice şi elevi de la Palatul Copiilor din Timișoara și 11 unități de învățământ din județul Timiș, prin organizarea mai multor activităţi educative de informare şi conştientizare privind importanţa protejării şi restaurării zonelor umede, precum şi cunoașterea beneficiilor aduse de acestea pentru omenire şi planetă.

Activităţile educative au început luni 30 ianuarie la Palatul Copiilor Timişoara şi Şcoala Gimnazială nr.19 Avram Iancu din Timişoara  şi vor continua până vineri 03 februarie la Şcoala Gimnazială Nr.30 Timişoara, Şcoala Gimnazială Nr.25 Timişoara, Şcoala Gimnazială Satchinez, Şcoala Gimnazială Săcălaz, Şcoala Gimnazială Cenad Colegiul Naţional Bănăţean Timişoara, Colegiul Național Pedagogic „Carmen Sylva” Timişoara, Liceul Teoretic Special IRIS Timişoara, Liceul Teoretic Moisil Timişoara şi Liceul cu Program sportiv BANATUL. Pornid de la materialele prezentate de APM Timiş, elevii îndrumaţi de cadrele didactice vor realiza desene, machete și alte materiale prin care vor ilustra zonele umede și viețuitoarele ce se adăpostesc în aceste zone.

În data de 02 februarie 2023, 50 de elevi de la Şcoala Gimnazială Nr.30 Timişoara şi de la Palatul Copiilor Timişoara – Cercul de Ornitologie/Etologie sub îndrumarea specialiştilor de la APM Timiş şi a cadrelor didactice, vor avea ocazia să viziteze două zone umede urbane din Timişoara:  Balta Lămâiţa din Zona Freidorf şi Lacul Balaurul din zona Dâmboviţa.

Ziua Mondială a Zonelor Umede, este o campanie globală de conștientizare celebrată în fiecare an la 2 februarie pentru a evidenția valoarea zonelor umede şi pentru a promova acțiuni care vor duce la conservarea, utilizarea înțeleaptă și restaurarea zonelor umede. Această zi marchează și aniversarea Convenției privind zonele umede, un tratat interguvernamental adoptat la 2 februarie 1971, ce stabilește reguli de protecție a ecosistemelor formate din zone umede și care are acum 172 de țări membre.

Tema anului  2023 „Este timpul pentru restaurarea zonelor umede!” evidențiază necesitatea urgentă de a acorda prioritate refacerii zonelor umede și face apel la o întreagă generație să ia măsuri pentru a revigora și reface zonele umede degradate. Zonele umede dispar de trei ori mai repede decât pădurile și mai mult de 35% din zonele umede au fost degradate sau pierdute din 1970, iar plantele și speciile de animalele dependente de zonele umede sunt în pericol de dispariție. Inversarea acestei tendințe este esențială.

În cadrul Conferinței ONU privind biodiversitatea COP15 de la Montréal, din decembrie 2022 a fost adoptat Cadrul Global pentru Biodiversitate care include şi obiective pentru protejarea și restaurarea zonelor umede. Pentru a atinge obiectivele globale de restaurare a zonelor umede, avem nevoie de schimbări semnificative susţinute de sectorul public, sectorul privat, comunităţile locale, oameni de ştiinţă, ONG-uri, profesori şi educatori. Toate acestea sunt realizabile dacă intensificăm colaborarea la nivel local și global.

Ce sunt zonele umede?

Zonele umede sunt întinderi de bălţi, mlaştini, turbării, de ape naturale sau artificiale, permanente sau temporare, unde apa este stătătoare sau curgătoare, dulce, salmastră sau sărată, inclusiv întinderile de apă marină a căror adîncime la reflux nu depăşeşte 6 m.

De ce sunt ele importante?

Zonele umede sunt importante pentru biodiversitate:  40% din speciile lumii trăiesc sau se înmulţesc în zone umede, 200 de specii noi de pești descoperite anual în zone umede de apă dulce, ecosistemele cu apă dulce dețin peste 40% dintre speciile planetei și 12% din totalul speciilor de animale.

Zonele umede sunt vitale pentru existența apei: acestea conțin și furnizează cea mai mare parte a apei potabile, captează și stochează apa de ploaie, completează acviferele subterane, îmbunătățesc calitatea apei prin îndepărtarea și absorbția în mod natural a poluanților.

Asigură hrană și sprijină producția alimentară: peste un miliard de oameni trăiesc din pescuit, acvacultură și turism, iar orezul din zonele umede asigură hrana pentru 3,5 miliarde de oameni și asigură o mare parte din peștele pe care îl mâncăm.

Protecție împotriva dezastrele natural: Zonele umede de coastă protejează comunitățile din zonele costiere împotriva furtunilor . Fiecare hectar de zone umede interioare poate să absoarbă o cantitate impresionantă de apă în perioade de inundație

Soluții pentru schimbările climatice: Turbăriile, mangrove, mlaștini sărate, iarba de mare sunt printre cele mai eficiente ecosisteme pentru captarea și stocarea carbonului. Turbăriile acoperă 3% din planeta noastră şi stochează aproximativ 30% din tot carbonul de pe uscat. Zonele umede de coastă precum mangrovele captează și stochează carbonul de până la 55 de ori mai repede decât pădurile tropicale tropicale.

De ce au nevoie de conservare?

Zonele umede sunt sunt bogate în biodiversitate şi sunt un habitat pentru o varietate de specii de plante şi animale, fiind unele din cele mai productive ecosisteme ale planetei .

Ce putem face?

Stoparea distrugerii zonelor umede și reconstituirea acestora; remedierea poluării și curățarea sursele de apă dulce; integrarea gestionării resurselor de apă în politicile sectoriale și planurile de dezvoltare la nivel local, național, internațional

Situri Ramsar la nivel global şi în România

În întreaga lume există 2,375 de situri Ramsar, adică zone umede de importanță internațională, România având desemnate 20 situri  Ramsar, ce se întind pe mai mult de un milion de hectare.

Delta Dunării a fost prima înscrisă pe lista siturilor Ramsar, încă din 1991. Dintre celelalte situri mai amintim: Parcul Natural Lunca Mureşului, Parcul Natural Porțile de Fier, Parcul Natural Comana,  Confluența Jiu-Dunăre și Olt-Dunăre, Brațul Borcea, Complexul piscicol Dumbrăvița, Tinovul Poiana Stampei, Lacul Techirghiol, Dunărea Veche – Brațul Măcin și Insula Mică a Brăilei.

Zonele umede reprezentative pentru judeţul Timiș sunt: zona Mlaştinile Satchinez,  zona Mlaştinile Murani,  zona Lacul Surduc, Zona Lunca Bârzavei, Zona Lunca Timișului, iar Parcul Natural Lunca Mureșului este zonă umedă de importanţă internaţională, ce se întinde pe teritoriul judeţelor Timiș si Arad.

Agenţia pentru Protecţia Mediului Timiş împreună cu cadrele didactice de la şcolile partenere, contribuie la dezvoltarea capacităţii de întelegere a elevilor privind necesitatea conservării şi gestionării responsabile a zonelor umede.  Este timpul ca fiecare dintre noi să ne implicăm în protejarea şi restaurarea zonelor umede – este mesajul lui Lavinia – Alina Călușeru, directoarea APM Timiș.

 

Comentarii

comentarii