Acasă Actualitate Suntem încă în pericol! SARS-CoV-3, un coșmar care ar putea deveni realitate

Suntem încă în pericol! SARS-CoV-3, un coșmar care ar putea deveni realitate

DISTRIBUIȚI

Sunt cel puțin trei posibilități de evoluție a pandemiei de acum încolo, atrage atenția specialistul epidemiolog, într-un interviu acordat adevarul.ro. „O primă posibilitate este aceea ca să se continue cu linia aceasta Omicron, care se știe că are o transmisibilitate din ce în ce mai crescută, prin ultimele subvariante apărute. Dar, în același timp, generează forme grave de boală mult mai puțin frecvent și de asemenea mai puține decese”, subliniază prof.dr. Emilian Popovici.

Unii cercetători, adaugă expertul, consideră că evoluția pe această linie Omicron ar putea transforma această manifestare pandemică într-o formă de hiperendemie sau de endemie pur și simplu cu care să ne obișnuim: „Pentru că virusul SARS-CoV-2, care dă boala COVID-19, și-a câștigat un loc de drept în panoplia virusurilor, așa cum sunt virusul gripal și multe alte virusuri care dau viroze respiratorii. Cu alte cuvinte, să ne obișnuim cu această infecție și să o gestionăm așa cum am gestiona și gestionăm și alte infecții respiratorii, inclusiv gripa”.

Există însă alți cercetători care privesc cu îngrijorare către aceste subvariante Omicron. De ce? „Se știe că acest virus a venit cu niște variante, toate cu literele acelea grecești celebre: Alfa, Beta, Gama, Delta, după care a apărut Omicron. Există o diferență semnificativă între Omicron și variantele precedente, cele cu litere grecești. Și anume, Alfa, Beta, Gama, Delta, toate au dat subvariante, dar niciuna nu a ridicat probleme mai mari decât varianta de origine, varianta-mamă. Deci, ele nu au venit cu niște modificări semnificative care să le scoată în evidență. Iată că, în cazul Omicron, discutăm de niște subvariante care devin din ce în ce mai performante, cel puțin sub raportul transmisibilității”, explică prof.dr. Emilian Popovici.

Cea mai de nedorit posibilitate – dar care există și ea, cel puțin teoretic – la care specialiștii, trebuie spus, nu se așteaptă într-o perioadă apropiată este apariția unui SARS-CoV-3, punctează expertul: „Care să anuleze toată experiența, și postinfecțioasă, și postvaccinală. Și nu se poate exclude această posibilitate pentru că asta pot să facă virusurile. Și când a apărut SARS-CoV-2 s-a produs o mutație radicală, care a dus la apariția unui nou virus din aceeași familie. Iar după SARS-CoV-2 este posibil să apară SARS-CoV-3 la un moment dat – să sperăm cât mai târziu”.

Comentarii

comentarii