Acasă Cultura Surpriză Humanitas: „1001 de nopți” și „Timpul ce ni s-a dat“

Surpriză Humanitas: „1001 de nopți” și „Timpul ce ni s-a dat“

DISTRIBUIȚI

Humanitas pregătește a doua ediție a „Campionatului poveștilor”, sâmbătă, 12 octombrie, de la ora 11.30. În prim-plan se vor regăsi basmele arabe din „1001 de nopți“, repovestite de Eusebiu Camilar, într-un volum apărut la Humanitas Junior cu ilustrațiile Anei Alfianu.

Atelierul de povestit și desenat este coordonat de Patricia Lidia Popescu Cevei, book rewier & blogger la Serial Readers, alături de care veți descoperi prima adaptare românească pentru copii a celor 1001 de nopţi.

De asemenea, marți, 15 octombrie, timișorenii se pot întâlni cu Smaranda Vultur, Adriana Babeți și Melania Cincea, care vor dezbate despre Annie Bentoiu și „Timpul ce ni s-a dat. 1944–1959“. Volumulse dorește a fi un viu și pasionant manual de istorie al acelor vremuri.

Annie Bentoiu (1927–2015) a o martoră atentă semnelor prin care s-a manifestat instaurarea comunismului în România. Citind, observând și reflectând asupra lor, a descoperit mecanisme. Astfel, amintirile ei depășesc genul memorialistic.

„Trebuie să insist în a-mi reaminti, nu-mi pot permite să uit, pentru că ceea ce vreau este să înţeleg. Vreau să aflu cum a fost deformată în adâncime natura relaţiilor dintre oameni, cum s-a ajuns să ne fie atât de frică unii de alţii, cum s-a petrecut în atâţia dintre noi degradarea demnităţii personale, a impulsului spre libertate şi a celui spre transcendenţă“, a spus, în trecut, Annie Bentoiu despre volum.

„Dintre cărţile pe care, ca editor, le-am publicat în aproape trei decenii, cel mai mare respect îl am pentru Timpul ce ni s-a dat. Din peisajul cultural al acestor ani, Annie Bentoiu e, poate, fiinţa cea mai aleasă pe care mi-a fost dat s-o întâlnesc. Ea e martora, ultimul cronicar al românilor. Avea toate calităţile pentru a umple rolul acesta: inteligenţă, caracter, spirit de observaţie, cultură istorică, umanistă, juridică şi politică, talent literar, o viaţă pusă la teasc“, a transmis  Gabriel Liiceanu.

„Cartea doamnei Bentoiu e scrisă cum îmi închipuiam că se va face mult mai târziu: fără patimă, fără complexe, cumpătat, cu toate nuanţele îndoielii, într-un cuvânt, cu bun-simţ. Prezentată astfel, istoria trăită pierde poate din patetismul ei extravagant pentru noi toţi, cei care am suportat-o, dar câștigă în credibilitate.“ – Monica Lovinescu

Annie Bentoiu a fost fiica unui medic român şi a unei elveţiene din cantonul francofon Vaud, petrecându-și copilăria alternativ în Bucureşti şi Olteniţa. A studiat la Şcoala Centrală de Fete din Capitală, Facultatea de Drept și cursuri de literatură şi istorie la Institutul Francez din Bucureşti. Ea a publicat în franceză traduceri din literatura română şi  mai multe volume de poezie şi proză poetică: Poèmes I, Poèmes II, Dix méditations sur une rose, Phrases pour la vie quotidienne, Voyage en Moldavie.

În limba română i-au apărut romanul de debut, Strada Mare, EPL, Bucureşti, 1969) şi câteva traduceri din franceză. A publicat în primă ediţie cele două volume de memorialistică intitulate Timpul ce ni s-a dat la Editura Vitruviu. Reeditate la Humanitas în 2007, respectiv 2009, memoriile lui Annie Bentoiu apar acum pentru prima dată într-un singur volum.

Comentarii

comentarii