Acas─â Economic Surprize, surprize.. de 1 iulie!

Surprize, surprize.. de 1 iulie!

331
DISTRIBUIȚI

aurel mihutConstat─âm mai tot timpul c─â guvernan╚Ťii no╚Ötri nu uit─â de noi ╚Öi ne fac ,,surprize,, ├«n permanen╚Ť─â. Se g├óndesc tot timpul la noi ╚Öi la ce ÔÇŁsurprizeÔÇŁ s─â ne mai fac─â pentru ca noi s─â fim cumin╚Ťi. Nu ne-a uitat nici anul acesta.

Astfel, ├«ncep├ónd cu data de 1 iulie, consumatorii casnici vor pl─âti mai mult cu 2,5% pentru gazele naturale, iar consumatorii industriali cu 1,5% mai mult, av├ónd ca motiva╚Ťie din partea ANRE, majorarea ponderii gazelor din import care va ajunge la 10% din consum. Dac─â pentru gaze vom pl─âti mai mult, facturile la electricitate vor fi, ├«n medie, mai mici cu 2,6% ├«ncep├ónd de la 1 iulie, dar, ieftinirea din iulie nu are leg─âtur─â cu compensarea facturilor supra├«nc─ârcate din certificatele verzi.
Tot de la 1 iulie, tarife reduse cu 20% – 55% pentru serviciile de roaming ├«n c─âl─âtoriile din spa╚Ťiul Uniunii Europene, astfel, un MB de date va costa maximum 20 de cen╚Ťi ├«n roaming, apelurile f─âcute vor fi de maximum 19 cen╚Ťi pe minut, cele primite vor fi maximum 5 cen╚Ťi pe minut, iar trimiterea unui sms va costa 6 cen╚Ťi. Salariul minim brut pe ╚Ťar─â s-a majorat ╚Öi el din 1 iulie de la 850 de lei, la 900 de lei, fiind cea de a doua majorare din acest an. Aceasta presupune cheltuieli suplimentare pentru firme, care vor trebui s─â pl─âteasc─â fiec─ârui angajat cu 50 de lei mai mult dec├ót pan─â acum, sum─â la care se vor ad─âuga al╚Ťi 14 lei pentru contribu╚Ťiile la stat. Astfel, costul lunar total va fi mai mare cu 64 de lei, comparativ cu 1 ianuarie 2014, ajung├ónd la 1.152 de lei.
Cre╚Öterea salariului minim brut pe ╚Ťar─â mai ├«nseamn─â c─â, amenzile de circula╚Ťie vor cre╚Öte semnificativ, punctul de amend─â ajung├ónd de la 85 la 90 de lei, astfel ├«nc├ót cea mai mic─â sum─â pe care ╚Öoferii o vor pl─âti pentru ├«nc─âlcarea regulilor de circula╚Ťie va fi de 180 de lei, iar cea mai mare poate ajunge la 1800 de lei. Persoanele juridice vor pl─âti pentru abaterile efectuate ├«ntre 1890 de lei ╚Öi 9000 de lei. Profitul reinvestit ├«n produc╚Ťia ╚Öi/sau achizi╚Ťia de echipamente tehnologice noi va fi scutit de impozit, ├«ntre 1 iulie 2014 ╚Öi 31 decembrie 2016, inclusiv. ├Än sf├ór╚Öit, a╚Öa cum a declarat vicepremierul Liviu Dragnea, s-a f─âcut ╚Öi un act de dreptate pentru ale╚Öi locali, dar nu pentru to╚Ťi, doar pentru primari ╚Öi viceprimari ale c─âror salarii vor fi m─ârite ├«n unele cazuri chiar ╚Öi cu 50%. Restul categoriilor bugetareÔÇŽ va a╚Ötepta p├ón─â se vor g─âsi bani ╚Öi pentru ei?!
Chiar ╚Öi dup─â majorarea salariului minim la 900 de lei, din iulie, Rom├ónia va continua s─â ocupe penultimul loc la nivel european ├«n ceea ce prive╚Öte nivelul acestui venit, care este de 157,5 euro, ├«n compara╚Ťie cu Luxemburg, care este de 12 ori mai mare – 1.874 euro, Irlanda – 1.462 euro, Fran╚Ťa – 1.430 euro, Belgia – 1.502 euro, Croa╚Ťia – 372 euro, Slovenia – 784 euro, etc.
Am intrat ╚Öi ne m├óndrim totodat─â c─â suntem ├«n Uniunea European─â, dar, mul╚Ťi rom├óni ├«╚Öi pun ├«ntrebarea: suntem ERUROPENI doar cu pre╚Ťurile? Cu salariile suntem doar ROM├éNI?
Așadar, din 1 iulie, românii vor câștiga bani pe de-o parte și vor pierde pe alta.

Comentarii

comentarii