Acasă Eveniment Sute de angajaţi ai finanțelor protestează în stradă din cauza mutării direcţiei...

Sute de angajaţi ai finanțelor protestează în stradă din cauza mutării direcţiei fiscale pentru Regiunea de Vest, de la Timişoara la Deva

577
DISTRIBUIȚI

protest finante

Angajații Direcției Generale a Finanțelor Publice Timiș au declanșat, luni, un protest spontan, după ce au aflat că există un proiect de Hotărâre de Guvern care prevede că, în urma reorganizării administrativ-teritoriale care urmează să aibă loc în România, direcţia fiscală pentru Regiunea de Vest ar urma să fie mutată de la Timişoara la Deva.

Peste 400 de funcționari de la fiscul din Timişoara au ieşit în fața instituției, nemulţumiţi din cauză că şi-ar putea pierde slujbele în urma regionalizării. La ora 8.00, angajaţii au închis ghişeele şi au ieşit în parcarea din faţa instituţiei, unde și-au strigat nemulţumirea şi au agitat mai multe pancarte şi bannere. Angajaţii ANAF protestează pentru că Direcţia Regională a Finanţelor Publice pentru Regiunea de Vest ar putea fi mutată la Deva. Oamenii spun că decizia de mutare nu este legală şi este nejustificată. Mai mult, ei cred că la mijloc ar fi vorba de negocieri între partidele politice şi că sunt interese de ordin politic. La mișcarea de protest au participat și funcționarii de la filialele ANAF din Lugoj, Deta și Sânicolau Mare.

Titu Bojin: „Am discutat la nivel de guvern, cu vicepremierul Liviu Dragnea. Mi-am luat bilet de avion şi mâine voi fi la Bucureşti”

O delegație a angajaților Finanțelor Timiș s-a întâlnit, luni dimineața, cu prefectul Județului Timiș, Eugen Dogariu, și președintele Consiliului Județean Timiș, Titu Bojin. Preşedintele CJ Timiş, Titu Bojin, a afirmat că mutarea sediului Finanţelor la Deva este doar un vis al unora, iar el este sigur că guvernul nu va face o asemenea greşeală. „Am căzut de acord să se întoarcă la lucru şi să îşi reia activitatea. Am discutat la nivel de guvern, cu vicepremierul Liviu Dragnea. Mi-am luat bilet de avion şi mâine (marțI – n. r.) voi fi la Bucureşti. Eu sper să nu se întâmple acest lucru, pentru că ar fi o mare prostie. Pentru că avem o activitate economică aproape cât toate celelalte trei judeţe la un loc. Iar din punct de vedere al centrului de regiune, ne se poate pune problema ca Direcţia de Finanţe, care este cea mai reprezentativă instituţie în relaţia cu cetăţenii, să fie la Deva. Cred că au fost nişte vise şi nişte dorinţe ale unor oameni care nu s-au gândit la ceea ce înseamnă Timişoara. Eu am încredere în Victor Ponta, Liviu Dragnea şi guvern că vor reveni şi nu vor face o asemenea greşeală”, a declarat Titu Bojin. “Am avut o întâlnire cu sindicatele și angajații din finanțe și cu conducerea, pentru a prelua un memoriu în care sunt prezentate motivele acestei acțiuni spontane. Am preluat materialul și îl voi transmite în continuare instituțiilor de la București. Am căzut de acord ca cei care au de suferit, contribuabilii, să nu fie afectați”, a declarat, la rândul lui, prefectul Eugen Dogariu. “Ne cerem scuze contribuabililor că i-am pus pe drumuri, dar ei au înțeles că acest protest îi interesează și pe ei, pe lângă că presupune mai multe drumuri, este o anomalie. Sediul Vămii este la Timișoara. Ce se întâmplă cu sediile care sunt construite de doar câțiva ani în urmă? Sunt peste o sută de persoane care ar urma să fie disponibilizate, dacă ar avea loc mutarea sediului la Deva”, a precizat Claudia Elisabeta Pintilie, consilier juridic în cadrul Direcției de Finanțe Timiș.

Proteste timp de trei zile

“Vom protesta zilnic, între orele 8,00 şi 11,00, timp de trei zile. Dacă nici după acest semnal pe care-l transmitem guvernului nu se va reveni asupra deciziei, vom vedea ce alte forme va îmbrăca protestul nostru”, a declarat luni liderul sindicatului FinTim Sed Lex Timiş, Adrian Găvruţă. În opinia acestuia, intenţia de stabilire a sediului viitoarei Direcţii Regionale Financiare la Deva este absolut nelegală, inoportună şi nejustificată, atât din punct de vedere legal, cât şi economic, social şi moral.

Nicolae Robu a dezavuat ideea mutării sediului Direcţiei Regionale Financiare la Deva

Şi primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a dezavuat ideea mutării sediului Direcţiei Regionale Financiare la Deva, susţinând că, în Regiunea de Vest, municipiul Timişoara şi judeţul Timiş, în ansamblul său, reprezintă, în plan economic, de departe polul de forţă al regiunii. “Timişoara şi judeţul Timiş ocupă poziţia numărul 1 şi la nivel naţional, între toate municipiile şi oraşele altele decât capitala, respectiv între toate judeţele, în această privinţă, iar numărul contributorilor din judeţul Timiş reprezintă aproape jumătate din totalul contribuabililor din regiune (46,44%), în timp ce numărul contribuabililor din celelalte judeţe reprezintă 22,71% în cazul judeţului Arad, 17,59% în cazul judeţului Hunedoara şi 13,26% în cazul judeţului Caraş-Severin”, a susţinut Nicolae Robu. La acestea se adaugă poziţionarea geografică a Timişoarei, care este cea mai la îndemâna majorităţii covârşitoare a locuitorilor regiunii, dintre toate reşedinţele celor patru judeţe ce constituie regiunea şi dispune de spaţii adecvate, de dotare şi de tot ce mai este necesar pentru buna funcţionare a viitoarei Direcţii Financiare. “După orice criteriu raţional s-ar lua decizia, Timişoara nu poate fi devansată de niciun municipiu din regiune, cu tot respectul pentru toate municipiile regiunii, ca, de altfel, şi pentru celelalte localităţi. (…). Îmi exprim speranţa că Guvernul USL al României, care a făcut atât de multe lucruri bune pentru ţară şi pentru Timişoara în această scurtă perioadă de când guvernează, nu va greşi nici de această dată şi va stabili drept sediu al viitoarei Direcţii Regionale a Finanţelor Publice pentru Regiunea de Vest municipiul Timişoara”, a afirmat Nicolae Robu.

Comentarii

comentarii