Acasă Eveniment Sute de studenţi şi elevi au mărşăluit pe traseul Universitatea de Medicină...

Sute de studenţi şi elevi au mărşăluit pe traseul Universitatea de Medicină – Primăria Timişoara

DISTRIBUIȚI

FOTO

Miercuri, 29 februarie, de Ziua Internaţională a Bolilor Rare

Sute de studenţi de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” Timişoara şi de la licee au participat la un marş pe traseul Universitatea de Medicină – Primăria Timişoara, în sprijinul pacienţilor suferinzi de boli rare, cu prilejul Zilei Inernaţionale a Bolilor Rare, miercuri, 29 februarie.
Conform statisticilor, până la 8% dintre timişoreni suferă de boli rare. Acestea apar la 3-4% din naşteri.

Potrivit datelor Alianţei Naţionale pentru Boli Rare România, un milion de români suferă de o boală rară, iar 75% dintre aceştia sunt copii. 9 din 10 pacienţi nu beneficiază de un tratament adecvat pe fondul lipsei diagnosticului sau diagnosticării tardive.

La nivel mondial au fost identificate între 6.000 şi 8.000 de tipuri de boli rare. Asociaţii de pacienţi din întreaga lume atrag atenţia asupra necesităţii facilitării accesului la diagnostic corect şi tratamente adecvate. Astfel, în fiecare zi, cel puţin un român suspect de o boală rară se internează în spital, conform datelor medicilor.

„Numărul pacienţilor cu boli rare este mic, de aceea este foarte uşor ca ei să fie ignoraţi în stabilirea priorităţilor în sistemul de sănătate şi sunt foarte puţine companii care investesc în cercetarea pentru dezvoltarea de medicamente eficiente pentru ei”, a spus Dorica Dan, preşedinta Alianţei Naţionale pentru Boli Rare.

Comentarii

comentarii