Acasă Actualitate Sute de timişoreni au protestat împotriva ACTA, în Piaţa Victoriei

Sute de timişoreni au protestat împotriva ACTA, în Piaţa Victoriei

DISTRIBUIȚI

FOTO

"Timişoara nu vrea ACTA!", "Jos cenzura, promovaţi cultura!" şi "Jos dictatura!", scandările preferate ale protestatarilor.

Aproximativ 500 de timişoreni au protestat, în centrul oraşului, în faţa Operei, împotriva ACTA (Acordul Comercial Împotriva Contrafacerii). Aceştia au scandat lozinci împotriva tratatului, împotriva actualei puteri – datorită căreia România a aderat la acordul internaţional – şi au afişat pancarte cu diverse mesaje.

Protestul anti-ACTA s-a suprapus intervalului orar în care au loc şi protestele autorizate ale revoluţionarilor (17.00 – 19.00). Astfel, zecile de revoluţionari şi activiştii campaniei "Salvaţi Roşia Montană" s-au alăturat celor care protestau faţă de tratatul internaţional. De pe "muntele" de zăpadă din mijlocul Pieţei, un tânăr coordona scandările, printr-o portavoce. "Jos cenzura, promovaţi cultura!", "Timişoara nu vrea ACTA!", "Jos dictatura!", "Acest c***t trebuie anulat!", "Cine nu sare, cine nu sare ori e cu ACTA, ori e prost de moare!", au fost câteva dintre scandările preferate ale celor strânşi în piaţă. Pancartele, măştile şi pliantele nu au lipsit din arsenalul protestatarilor de toate vârstele.

Protestul de la Timişoara a făcut parte dintr-un lanţ manifestări anti-ACTA, care a cuprins 20 de oraşe din România şi alte zeci de oraşe din Europa. Deşi se anunţaseră peste 12.000 de participanţi, prin intermediul reţelei de socializare Facebook, timişorenii au fost ţinuţi în case de vreme foarte rece, sau au trecut doar prin piaţă şi au privit de la depărtare protestul.

Angajaţii RETIM, puşi pe fugă de protestatari

Manifestaţia de protest s-a desfăşurat fără incidente majore. Singurul moment mai tensionat a avut loc în momentul în care o echipă RETIM se pregătea să mute zăpada din Piaţa Victoriei, în jurul orei 18.30. Cum o parte a protestatarilor se aflau tocmai pe mormanul de zăpadă care trebuia mutat, intervenţia utilajelor a fost văzută ca o tentativă de şicanare. Protestatarii s-au postat în faţa utilajelor şi le-au bombardat cu bulgări de zăpadă. După câteva secunde, muncitorii s-au văzut nevoiţi să fugă din calea furiei colective. Protestul a continuat şi după ora 19.00, deşi mulţi protestari au ales să plece, pentru a evita un conflict cu forţele de ordine. Cei aproximativ 30 de jandarmi prezenţi erau pregătiţi să intervină în cazul în care protestatarii ar fi devenit prea gălăgioşi după ora 19.00.

{vsig}galerie/protest acta{/vsig}

Controversa ACTA

ACTA – Anti-Counterfeiting Trade Agreement, adică Acordul comercial de combatere a contrafacerii, stârneşte reacţii vehemente în toată Europa. Sub pretextul că apără drepturile de autor, ACTA ameninţă să ducă la sfârşitul internetului, aşa cum îl ştim în prezent.

Acuzat că propune măsuri extreme şi că tratează ambiguu unele probleme, acordul comerical, odată devenit lege, ar avea un efect dramatic asupra circulaţiei informaţiei şi asupra dreptului la viaţă privată, obligând furnizorii de internet să reţină toate datele de navigare ale clienţilor şi să le furnizeze unor firme private (lucru care în prezent se poate face doar cu mandat de la judecător).

 România este una dintre zecile de ţări care au semnat acordul comercial, în ciuda faptului că fostul premier, Emil Boc, a declarat că nu ştie exact de ce a fost făcut acest lucru. ACTA va deveni lege după ce va fi dezbătut şi ratificat în cadrul Uniunii Europene.

 

Comentarii

comentarii