Acasă Actualitate Sute de timișoreni au participat la Ziua Drapelului Național, în fața Catedralei...

Sute de timișoreni au participat la Ziua Drapelului Național, în fața Catedralei Mitropolitane 

DISTRIBUIȚI

La Timișoara, în fața Catedralei Mitropolitane din centrul orașului, în prezența a sute de cetățeni, a fost marcată, duminică 26 iunie,  Ziua Drapelului Național 2022.

Ceremonialul religios-militar a reunit autoritațile locale și județene, dar și reprezentanții Mitropoliei Banatului, in frunte cu ÎPS Ioan, care împreună cu un sobor de preoți, a binecuvântat cu apă sfințită Tricolorul României.

După slujbă, drapelul a fost înălțat pe catarg, în tandem cu intonarea Imnului Național. După acest moment, detașamentul de onoare, format din militari ai Brigăzii 18 Cercetare-Supraveghere „Decebal”, militari din cadrul ISU Banat, polițiști și jandarmi au defilat în fața autorităților locale și județene.

Credincioșii timișoreni s-au bucurat de prezența Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, arhiepiscopul Timișoarei și mitropolitul Banatului, care a asistat la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, oficiată la Catedrala mitropolitană din Timișoara de către un sobor de preoți și diaconi.

După otpustul sfintei slujbei, Ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a evocat evenimentul chemării primilor ucenici la apostolat, arătând, că sfințenia este accesibilă oricărui om, indiferent de vârsta, stare socială sau etnie.

De asemenea, Părintele Mitropolit a subliniat importanța duhovnicească a pomenirii tuturor sfinților români, amintind de încreștinarea poporului nostru prin predica Sfântului Apostol Andrei, continuată prin creștinii martiri ce au făcut parte din legiunile armatei romàne, și cultivată apoi prin mințile sfințite și cuvintele pline de putere ale ierarhilor cărturari, ale binecredincioșilor voievozi, ale călugărilor nevoitori și ale mărturisitorilor din perioada regimului comunist, care au transformat suferința într-o scară către cer.

Ziua Drapelului Naţional a fost proclamată prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998, iar data de 26 iunie a fost aleasă pentru a marca ziua când, în timpul Revoluţiei de la 1848, Guvernul revoluționar a decretat ca Tricolorul – roșu, galben și albastru – să reprezinte steagul național al tuturor românilor.

 

 

Comentarii

comentarii