Prima duminică din Postul Mare, cunoscută drept Duminica Ortodoxiei, marchează victoria Bisericii asupra ereziei iconoclaste și reafirmarea cultului sfintelor icoane. Evenimentul central al sărbătorii este reamintirea zilei de 11 martie 843, când, la Constantinopol, icoanele au fost restabilite definitiv în viața liturgică.
Disputele privind cinstirea icoanelor au început în timpul împăratului bizantin Leon al III-lea Isaurul (717-741), care a instituit iconoclasmul ca politică de stat prin decretele din 726 și 730. Persecuțiile au continuat sub succesorii săi, culminând cu distrugerea icoanelor și condamnarea celor care le venerau. Mulți clerici și credincioși au suferit torturi, exil și chiar moarte pentru apărarea dreptei credințe.
În contextul aniversărilor din 2025, Duminica Ortodoxiei este un prilej de recunoștință pentru moștenirea spirituală păstrată de sfinții mărturisitori. Această sărbătoare subliniază importanța unității și comuniunii creștine, chemând credincioșii la mărturisirea credinței prin fapte de milostenie – explică Mitropolia Banatului.
În prima duminică din Postul Paştilor, numită și Duminica Ortodoxie, ÎPSS Ioan, arhiepiscopul Timişoarei şi mitropolitul Banatului, a participat la Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare la Catedrala Mitropolitană „Sfinții Trei Ierarhi” din Timișoara, împreună cu preoții și diaconii catedralei.
După chinonic, părintele Daniel Hlodec a dat citire Pastoralei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la Duminica Ortodoxiei. Răspunsurile liturgice au fost date de corul Catedralei Mitropolitane, dirijat de teologul Bogdan Mureșan. La momentul îndătinat, mulți copii, tineri și credincioși s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului nostru Iisus Hristos.
La finalul slujbei, Părintele Mitropolit Ioan a sfințit icoanele cu sfinții români recent canonizați, apoi a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a explicat fragmentul evanghelic duminical. De asemenea, Înaltpreasfinția Sa i-a prezentat pe toți sfinții din icoane credincioșilor, insistând în special asupra sfinților din zona Banatului.
„Anul acesta s-au împlinit 100 de ani de când Biserica noastră a fost ridicată la rangul de Patriarhie și, cu această ocazie, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, cu ani în urmă, a dat poruncă să se cerceteze bărbați mărturisitori ai credinței noastre ortodoxe din ultimii 100 de ani ai Bisericii noastre. Au fost icoanele celor 16 sfinți pe care îi vedeți aici, pictați după rânduielile și erminiile noastre ortodoxe; avem și doi sfinți din părțile Banatului: Sfântul Calistrat de la Timișeni și Vasiova și Sfântul Ilarion Felea. Sfântul Ilarion Felea a fost profesor la Facultatea de Teologie din Arad și și-a găsit sfârșitul vieții mărturisindu-L pe Hristos Domnul în temnița de la Aiud.
Sfântul Calistrat, preot călugăr, venit din părțile Moldovei aici, în părțile Banatului, a slujit la mănăstirile din zonă și și-a găsit obștescul sfârșit la Mănăstirea Vasiova din județul Caraș-Severin. El n-a gustat din „potirul lacrimilor și suferințelor din închisori”, dar a avut o viață cu totul deosebită, încât medicul care l-a îngrijit în ultima parte a vieții, văzându-i viața sfântă, după ce Sfântul Calistrat a plecat la Domnul, s-a călugărit, a lăsat toate ale lumii și a mers pe urmele părintelui Calistrat”, a precizat Înaltpreasfinția Sa.
Părintele Mitropolit Ioan a arătat că România este un pământ sfințit de moaștele mărturisitorilor săi, iar credincioșii sunt chemați să rămână statornici în credință, sub ocrotirea Sfintei Treimi și a sfinților români.
„Dar să știți că nu numai aceștia sunt sfinți. E plin pământul acestei țări de sfinte moaște. ”Țara noastră este un Antimis plin de sfinte moaște”. De aceea, nu vom ceda nicio palmă de pământ nimănui să ne răpească sfinții. Nu este loc din țara aceasta în care să nu ardă harul Duhului Sfânt din moaștele sfinților noștri români. Să ne punem nădejdea în Preasfânta Treime, în Dumnezeu și în miile de sfinți români cu care și-a împodobit Dumnezeu Raiul. Așa cum împodobim noi bisericile cu sfintele lor icoane, așa și-a împodobit Dumnezeu Raiul cu sfinți. Și frățiile voastre sunteți icoane vii ale Bisericii și ale neamului nostru. Rămâneți în harul și iubirea lui Dumnezeu, ca pe fiecare dintre voi să vă așeze Dumnezeu și să împodobească Raiul cu cât mai mulți sfinți români”, a mai spus Înaltpreasfințitul Părinte Ioan.