Acasă Actualitate Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul

Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul

DISTRIBUIȚI

Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, prăznuită de  creştini duminică 29 august, este ultima mare sărbătoare a anului bisericesc, care se încheie pe 31 august.

Fecior al Elisabetei şi al lui Zaharia – Sfântul Ioan Botezătorul este cel despre care a spus Duhul Sfânt prin prorocul Maleahi: “Iată, trimit înaintea feţei Tale pe Îngerul Meu, care va găti calea Ta, înaintea Ta” (Maleahi 3, 1; Luca 7, 27). Înger, vârful prorocilor, mucenic, Înainte-Mergătorul şi Botezătorul lui Hristos – el a fost toate acestea.

Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut în cetatea Orini. I-a fost atribuit supranumele de „Înaintemergătorul” pentru că a anunţat venirea lui Hristos.

Evanghelia ne sune că Irod, în timpul celebrării zilei sale de naştere, ordonă tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, la cererea Irodiadei. Ioan Botezătorul era în temniţa castelului lui Irod, pentru că îl critica public pe Irod pentru traiul nelegiuit de care a dat dovadă, alături de Irodiada, soţia fratelui sau. Urându-l nespus pe Ioan, Irodiada îi oferă lui Irod dansul lasciv al fiicei sale, Salomeea. După dans, tânăra îi va cere în schimb lui Irod capul lui Ioan, ca răsplată.

În această zi, credincioşii ţin post şi rostesc rugăciuni. Această zi este asemănată Vinerii Patimilor şi se spune că aşa cum postim în fiecare vineri, tot aşa este bine să postim şi în această zi.

*

Există credinţa că în această zi nu este bine să foloseşti cuţitul, ci să rupi totul cu mâna.

De asemenea, nu se mănâncă varză, căci se spune că Sfântului Ioan Botezătorul i s-a tăiat capul pe varză de şapte ori şi a înviat.

Tot în popor era întâlnită şi interdicţia de a mânca fructe şi legume cu formă rotundă, acestea trimiţând cu gândul la capul Sfântului, sau sub formă de cruce (nuci). Nu se bea vin roşu, nu se mănâncă fructe sau legume roşii, care amintesc de sângele care a curs atunci când capul Sfântului Ioan a fost tăiat. Totodată, în această zi nu se taie pepeni verzi, existând credinţa că e rău de friguri. De asemenea, nu este bine să mănânci din blid sau tipsie.

În această zi, credincioşii împart mere, pere, castraveţi.

Se ţine post şi pentru mântuirea sufletului de cele mai grele păcate.

 

Comentarii

comentarii