Acasă Actualitate Taina nopții dintre ani! 1 ianuarie – ziua când Fiul lui Dumnezeu...

Taina nopții dintre ani! 1 ianuarie – ziua când Fiul lui Dumnezeu a devenit om și a primit numele Iisus

DISTRIBUIȚI

În noaptea trecerii dintre ani, 31 decembrie 2022 – 1 ianuarie 2023, la catedrală și în bisericile ortodoxe din Banat, se va oficia slujba cu Acatistul Mântuitorului Iisus Hristos

Rânduiala stabilită de Sf. Sinod al BOR prevede citirea Acatistului Domnului Iisus Hristos întrucât, în ziua de 1 ianuarie, ne amintim de momentul în care Fiul lui Dumnezeu, făcut Om, a primit numele de «Iisus» (Tăierea-împrejur cea după trup a Domnului). Tocmai acest nume stă în centrul acatistului, nume care înseamnă, în limba ebraică, «Dumnezeu mântuieşte». Numele «Iisus» este pronunțat de aproape 200 ori în Acatistul Mântuitorului. În cadrul slujbei ce se săvârşeşte în noaptea trecerii dintre ani, se adaugă alte patru rugăciuni:

1.Rugăciunea Sfântului Efrem Sirul către Mântuitorul (a Acatistului).

2.O rugăciune de mulţumire.

  1. Două rugăciuni de intrare în noul an: una din tradiţia liturgică română şi slavă (cea care va fi citită și la slujba de Te Deum oficiată după Sf. Liturghie în prima zi din an).
  2. Alta din tradiţia greacă, tradusă recent în limba română.

Pentru momentul efectiv al trecerii dintre ani, la miezul nopţii, unii preoţi au folosit anumite rugăciuni, alţii altele, mai ales începând din anul 2001, când Patriarhia Română, la intrarea în mileniul III, a recomandat preoţilor să facă rugăciuni la miezul nopţii. Unii au săvârşit Te Deum-ul, alţii au făcut rânduiala Privegherii, dar la Catedrala patriarhală din Bucureşti s-a oficiat slujba Acatistului Domnului nostru Iisus Hristos. Pentru a se uniformiza diversele practici şi pentru a nu muta slujba Te Deum-ului din locul consacrat ei, anume după Sfânta Liturghie, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât, în şedinţa din 17 februarie 2011, ca în noaptea trecerii dintre ani să se săvârşească Acatistul Domnului nostru Iisus Hristos, însoţit de rugăciuni de mulţumire pentru binefacerile primite în anul ce a trecut şi de rugăciuni la intrarea în noul an. Această rânduială urmează a fi oficiată atât în catedrale şi parohii, cât şi în mănăstiri. Alegerea Acatistului Mântuitorului nu este nicidecum întâmplătoare. Urmează practica menţionată deja a catedralei patriarhale şi se înscrie în caracterul festiv al acestei zile de praznic împărătesc, în care ne amintim de momentul când Fiul lui Dumnezeu, făcut om, a primit numele de Iisus. Tocmai acest nume stă în centrul Acatistului, nume care înseamnă, în limba ebraică, “Dumnezeu mântuieşte”.

Această slujbă constituie, deci, un bun prilej de a solemniza în cultul public momentul trecerii dintre ani, de a mulţumi Preasfintei Treimi pentru binefacerile primite, de a cere binecuvântarea anului care începe şi de a aprofunda înţelesurile praznicului împărătesc de la 1 ianuarie, prin chemarea mântuitorului nume al Domnului nostru Iisus Hristos, Creatorul lumii şi Stăpânul veacurilor – explică lumina.ro.

 

Comentarii

comentarii