Acasă Cultura Târgul de Carte Gaudeamus Timişoara s-a deschis în Piaţa Victoriei

Târgul de Carte Gaudeamus Timişoara s-a deschis în Piaţa Victoriei

406
DISTRIBUIȚI

Caravana Gaudeamus a ajuns din nou la Timişoara

Pentru a opta oară la Timişoara, Târgul Gaudeamus se desfăşoară în Piaţa Victoriei, în perioada 2-6 mai, într-un cort de 800 de metri pătraţi.

65 de edituri din România şi din străinătate, instituţii culturale şi de învăţământ oferă publicului timişorean mii de volume, cele mai multe dintre ele la preţuri promoţionale. Târgul poate fi vizitat gratuit, de miercuri până sâmbătă, între orele 11.00 şi 21.00. Duminică, 6 mai, programul de vizitare este între orele 10.00 şi 14.00.

 

Târgul de la Timişoara este cel de-al 69-lea eveniment Gaudeamus din cadrul Programului Lectura, iniţiat şi derulat de Radio România din 1994, care are ca principal obiectiv promovarea şi susţinerea culturii scrise din România. Reprezentanţii Radio Timişoara, organizatorul Târgului Gaudeamus din capitala Banatului, se aşteaptă la vânzări record de carte, având în vedere suprafaţa spaţiului expoziţional şi numărul editurilor prezente. Ediţia de anul trecut a înregistrat cele mai bune vânzări din istoria de opt ediţii a târgului, cu un număr dublu de volume achiziţionate de vizitatorii standurilor. Aşteptările acestora sunt susţinute şi de editurile participante, care oferă sute de titluri atractive, la preţuri mai mici de 10 lei.

Preşedintele de onoare al Târgului Gaudeamus Timişoara 2012 este primarul Gheorghe Ciuhandu.

Surprizele ediţiei

Pe lângă activitatea din jurul standurilor, Caravana Gaudeamus aduce la Timişoara şi alte evenimente. Expoziţia itinerantă de fotografie „Istoria imaginară a cărţii şi a scrisului” poposeşte în premieră în urbea de pe Bega. Reunind 30 de creaţii originale semnate de artistul fotograf francez Jean Marc Godes, expoziţia propune o perspectivă inedită asupra cărţii, la graniţa dintre poezie, artă fotografică şi montaj cinematografic.

Vineri, 4 mai, la ora 14.00, liceenii sunt aşteptaţi la etapa zonală, intitulată „Lectura… la doi paşi”, a Concursului Naţional de Lectură „Mircea Nedelciu”. Ocupanţii locurilor 1, 2 şi 3 vor primi premii din partea sponsorilor, iar câştigătorul se va califica în finala concursului, care va avea loc în cadrul Târgului Internaţional Gaudeamus – Carte de învăţătură, în perioada 21-25 noiembrie 2012, la Bucureşti.

Proiectul „Invitaţi de nota 10: Olimpicii României” aduce la Gaudeamus patru elevi timişoreni medaliaţi la olimpiadele internaţionale: Adrian Ionică şi Mihai Ionică, participanţi la Olimpiada Internaţională de Informatică, elevi în clasa a XI-a la Colegiul Naţional C.D. Loga, Alin Vasile Andronicesei şi Florin Farcaş, medaliaţi la Concursul „Smart Kids”, elevi în clasa a VIII-a la Liceul Teoretic „Iris”. Olimpicii vor fi premiaţi în cadrul unei ceremonii care va avea loc sâmbătă, 5 mai, la ora 15.30.

Vizitatorii Târgului Gaudeamus au ocazia să participe la proiectul „Cărţile se întorc acasă”, donând cărţi pentru bibliotecile din localităţile rurale. Derulat de Fundaţia „Noi Citim”, proiectul a strâns peste 37.000 de volume, din 2010 până în prezent.

Premiile Gaudeamus

Ceremonia de decernare a premiilor Gaudeamus este programată pentru duminică, 6 mai, de la ora 13.15. Se vor acorda patru categorii de premii. Trofeele Gaudeamus (locurile 1, 2 şi 3) vor fi acordate prin votul publicului, conform monitorizării realizate de Departamentul de Sociologie, Facultatea de Sociologie şi Psihologie din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara. Trofeele Presei se vor acorda în baza votului publicului, pe secţiunile Radio, TV, Presă scrisă şi Publicaţii online. Premiul Educaţia va fi acordat unei instituţii de învăţământ participante la târg, în semn de apreciere pentru modul de prezentare şi promovare a propriei oferte educaţionale. Premiul Miss Lectura va fi acordat celei mai frumoase cititoare prezente la târg. Informaţii suplimentare despre Târgul Gaudeamus se pot găsi pe pagina web a târgului, www.gaudeamus.ro.

Comentarii

comentarii