Acasă Actualitate Târgul mierii, la USAMVB Timișoara. ”Seceta a lovit în plin sectorul apicol,...

Târgul mierii, la USAMVB Timișoara. ”Seceta a lovit în plin sectorul apicol, în Timiș!”

DISTRIBUIȚI

Joi 28 iulie, Asociaţia Crescătorilor de Albine Timiș, în parteneriat cu Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României” din Timişoara, prin AGRO TM CAMPUS, a deschis oficial Târgul Mierii, pe calea Aradului nr. 119.

Târgul va fi deschis până în data de 30 iulie.

La sfârșit de an apicol, timișorenii şi sunt aşteptați în număr cât mai mare la Târgul Mierii, locul perfect pentru a se îndulci cu minunatele produse ale stupului, produse complet naturale ce vin din bogăţia naturii, dar şi din hărnicia albinelor şi apicultorilor.

Cu acest prilej, Petru Doda, președintele ACA Timiș, a explicat că 2022 nu a fost cel mai bun an, dar a fost bunicel. Startul a fost problematic, fiindcă acele condiții climatice nu au fost favorabile dezvoltării sectorului apicol. Totuși, de la rapiță începând, familiile s-au dezvoltat și au reușit un cules bun și la florile de rapiță și la florile de salcâm. Problema este că din cauza vremii salcâmul în Timiș a fost compromis, iar cei care au dorit să obțină miere de salcâm au mers în alte zone: Oltenia, Caraș Severin și în alte locuri, în Ardeal.

Mai târziu a apărut canicula, iar nectarul secretat de albine a fost foarte puțin. Trebuie să spunem că seceta a afectat foarte mult sectorul apicol nu numai în Timiș. În primul rând datorită lipsei apei din sol, flora spontană nu au secretat nectar. Nu au putut să se dezvolte. Nu au avut ce să culeagă albinele. Unii apicultori au dat sirop la albine să le hrănească.

Ca să obții miere în acest an trebuia să plătești un anumit preț cam mare, fâcând deplasări, mergând în pastoral. Așa au crescut costurile pentru obținerea producției de miere. Creșterea prețurilor la benzină și motorină a influențat negative toate activitățile. Astfel, a determinat și majorarea prețului la produsul final.

Prin urmare când crește prețului și cererea scade. Prețul la mierea de salcâm e undeva la 50 de lei kg, dar e un preț normal.  Consumul pe cap de locuitori în România e de 600 de grame pe an. E foarte mic. Ar trebui să fie 2 kg pe cap de locuitor pe an.

”Dacă s-ar implementa programul Mierea în școală, de care se tot vorbește ar fi minunat și pentru copii că vor consuma un produs foarte sănătos: mierea, dar și pentru apicultori, fiindcă vor avea și ei un câștig sigur. De asemenea, ar trebui să se dea acel ajutor pe familie de albine așa cum se dă în zootehnie, pe cap de animal. Ministerul Agriculturii ar trebui să dea o asemenea subvenție și apicultorilor. Ar fi o decizie corectă, dar în apicultură nu se dă”, a declarat Petru Doda.

Au mai luat cuvântul preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea, venit de la București, prof. univ. dr. Florin Imbrea, decanul Facultătății de Agricultură din cadrul USAMVB și alte personalități.

Târgul Mierii se dorește a fi o oportunitate pentru toți consumatorii produselor apicole din Timișoara și împrejurimi cât și pentru apicultori, prin promovarea produselor apicole din stupina proprie.

Vizitatorii târgului vor găsi diferite sortimente din acest minunat dar al naturii, de la miere de salcâm, polifloră, tei, mană, rapiță şi zeci de alte produse apicole: faguri cu miere, miere cu nuci, cu scortişoară sau cu cătină, siropuri cu miere, polen, propolis etc.

Cu această ocazie se pot degusta diferitele sortimente de miere, dar va fi și o tombolă cu produse apicole. Pe parcursul targului vor fi organizate și competiții pe diverse teme: cel mai frumos stand, cel mai interesant produs, cea mai frumoasă etichetă și altele. Târgul Mierii adună cei mai pricepuți apicultori din județul Timiș și vecinătate, dar și firme specializate (distribuitori locali) în domeniul produselor apicole.

De asemenea cu ocazia Târgului Mierii, de la ora 10.30, a vut loc deschiderea secţiunii de comunicări, unde au fost sustinute conferințe pe teme de apiterapie și produse apicole susținute de: Dr. Roxana SPULBER de la I.C.D.A. București. Iar pe patologie apicolă Prof. univ. dr. Narcisa MEDERLE de la USAMVBT.

PROGRAMUL SESIUNILOR ȘTIINȚIFICE – 28-29 IULIE 2022

10.30-11.30 – Sesiunea 1
– Dr. Roxana SPULBER – I.C.D.A. București
Apiterapia sau cum să folosim produsele stupului pentru sănătate

11.30-12.30 – Sesiunea 2
– Prof. Univ. Dr. Narcisa MEDERLE de la USAMVBT
Patologie apicolă.

 

Comentarii

comentarii