Acasă Actualitate Tariful la noile stațiile de încărcare a mașinilor electrice din Timișoara: puțin...

Tariful la noile stațiile de încărcare a mașinilor electrice din Timișoara: puțin peste 1 leu/kWh

DISTRIBUIȚI

Consiliul Local Timișoara urmează să stabilească tariful cerut la cele 16 noi stații de încărcare rapidă pentru vehicule electrice, realizate de primărie, cu o finanțare nermabursabilă de 90% de la Administrația Fondului pentru Mediu. Prețul propus de primărie este de 0,8071 lei/kWh, însă la care se adaugă 10% pentru cheltuielile legate de tranzacționare și TVA. Astfel, ajungem la un tarif total de 1,0564 lei/kWh.

„Printr-un proiect de hotărâre, care va fi prezentat plenului consiliului local, se va reglementa utilizarea acestor stații și se vor aproba tarifele aferente. Tariful propus este de 0,8071 lei / kWh  fără TVA + 10 %  cheltuieli legate de tranzacționarea produselor, servicii de interconectare și comisioane. Rezultă un tarif de 0,8878 lei fără TVA, respectiv 1,0564 lei cu TVA / kWh pentru serviciul de încărcare a vehiculelor electrice în stațiile de încărcare cu curent alternativ (AC) și curent continuu (DC). Tariful va fi actualizat ori de câte ori evoluția elementelor de calcul o va impune. În cazul stațiilor de încărcare amplasate în parcările publice cu plată, tariful pentru serviciul de încărcare a vehiculelor electrice nu include și tariful de parcare”, transmit reprezentanții primăriei.

Pentru punerea în funcțiune a stațiilor va fi utilizată aplicația Smart Charge. Conform contractului, din valoarea totală a încasărilor, 10 % rămân la prestator și reprezintă costul pentru tranzacționarea produselor, serviciilor de interconectare și comisioanele aferente (sistem bancar, operatori de telefonie mobile, integrator plăți, administrare platformă software) prin intermediul aplicației Smart Charge”.

Locațiile celor 16 stații sunt: bd. I.C. Brătianu, Calea Aradului – str. Cugir, Piața Iancu Huniade, Acad. Alex. Borza – str. Michelangelo, str. Martin Luther, str. Gheorghe Dima, bd. Take Ionescu, Piața 700, bd. Republicii, bd. Revoluției din 1989, splaiul Nicolae Titulescu, bd. Mihai Viteazul-2 stații, str. Plauțius Andronescu, str. Aștrilor (Al. Martir Eugen Nagy), bd. 16 Decembrie 1989 / Calea Șagului.

În fiecare dintre cele 16 locații vor fi câte două locuri de parcare pentru fiecare stație, destinate exclusiv încărcării vehiculelor electrice. Acestea vor fi marcate cu culoarea verde și vor avea un panou de informare. În fiecare stație de reîncărcare au fost montate panouri de informare a cetățenilor, cu instrucțiuni de utilizare specifice atât pentru cei care folosesc cardul de încărcare sau codul de încărcare, cât și pentru cei care folosesc aplicația „EVGO SMART CHARGE”, disponibilă pe Android și iOS.

„Stațiile sunt dotate standard cu sistem de protecție la supratensiuni și descărcări electrice. Ecranul tactil și butoanele de acționare sunt dispuse în așa fel încât să fie accesibile și persoanelor cu dizabilități. În fiecare stație există un sistem de plată POS. La stațiile de încărcare sunt interconectați doi senzori de parcare, meniți să avertizeze optic și în rețea (sistem monitorizare stație, dispecerat etc.) statusul locurilor de parcare monitorizate, respectiv dacă vehiculele parcate încarcă sau nu, iar stația transmite serverului central și persoanei care a inițiat încărcarea toate datele: ora de începere a încărcării, statusul, parametrii, ora finalizării încărcării și costurile totale pentru încărcare”, mai precizează reprezentanții primăriei.

Valoarea totală a investiției este de 2.223.752 lei (fără TVA), executant fiind EVGO GREEN MOTION SRL. Până în prezent, în municipiul Timișoara au fost înregistrate 2791 de mașini electrice, din care 677 sunt acționate electric și 2114 hibrid.

Proiectul de hotătrâre este disponibil la: https://www.primariatm.ro/administratie/consiliul-local/proiecte-de-hotarari/?uid=2D9FAF36CEFD485BC225887C004A7915.

Comentarii

comentarii